Felç hangi tarafta tehlikelidir ?

Felç nedir ?

Felç, bedendeki kasların fonksiyonlarını yitirmesi şeklinde ortaya çıkan ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Kişi hastalığının durumuna göre kısmî veya tamamen felç olabileceği gibi, hareket ve his kaybı geçici veya kalıcı da olabilir. Hayatın herhangi bir döneminde, vücudun herhangi bir yerini etkileyebilen felç modern tıbbın çaresiz kaldığı korkutucu hastalıklardan biridir.
Tedavi planı ise felce yol açan ana sebebin tespit edilmesinin ardından şekillenir. Teknolojik yenilikler ve terapötik becerilerin geri kazanılması için uygulanan fizik tedavi yöntemleri, hastaların kendi bakımlarını yapabilmelerini ve hayat kalitesini artırabilmelerini mümkün kılabilir.

Felç hangi tarafta tehlikelidir ?

Hastaların merak edip cevap aradığı soruların başında “Felç sağ taraf mı sol taraf mı tehlikeli?” sorusu gelir. Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, bazı vakalarda ikinci bir kişiden yardım almadan hayatını devam ettiremez hale getiren felcin her iki tarafta ortaya çıkışı da tehlikeli olabilir. Ancak kalbin solda olmasından ötürü sol taraf felcinin daha tehlikeli olması gibi bir endişe yersizdir. Sadece insan beyninin konuşma yeteneğini düzenleyen kısmı sağ tarafta yer aldığı için, sağ tarafı felç olan hastalarda konuşma bozuklukları görülebilir. Dolayısıyla illa bir tarafı seçecek olursak sağ tarafın daha tehlikeli olduğu söylenebilir.


Felç hangi potansiyel rahatsızlıkları tetikler ?

Çok ciddi rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkabilen felç, hızlı bir şekilde teşhis ve tedavi edilmedikten sonra başka hastalıklara davetiye çıkarıp kalıcı vücuttaki hasarın kalıcı olmasına yol açabilir. Bir sonuç olan felcin altında yatan asıl sebep teşhis edildikten sonra tedavi almak ve aşağıda listelenen çeşitli sıkıntılarla karşılaşma riskini azaltmak önem taşır:

  • Felç tedavisinin yan etkileri
  • Kan basıncının (Tansiyon) düşmesi
  • Engellilik
  • Finansal zorluklar
  • Günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk
  • Kas atrofisi
  • Yaşam kalitesinin
  • Felcin kalıcı hale gelmesi veya vücudun belli bir bölgesinde hareket ve his kaybı

Felç nasıl tedavi edilir ?

Evet, gelelim “Felç tedavisi var mı?” sorusunun cevabına. Ne yazık ki modern tıp felç için kesin ve net bir tedavi çözümü bulabilmiş değil. Ancak bazı vakalarda felce yol açan etkenin ortadan kaldırılmasıyla hastaların tüm kas kontrolleri ve his kaybı geri kazandırılabiliyor. Geçici yüz felci veya Bell palsisi gibi vakalar geçici kabul edildiği için hastalar spontane bir şekilde iyileşebiliyor. En ileri vakalarda dahi tedavi almak çok önemli, aksi takdirde felcin giderek kötü bir hal alıp multipl skleroz gibi ölümcül kas hastalıklarına kapı aralaması mümkündür.

Tedavi sürecinde asıl hedef felç olan kişinin bağımsız olarak yaşayabilmesini sağlamak ve yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu noktada hastalara daha çok yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen, rehabilite edici yöntemler önerilir. Bunlar da şu şekilde sıralanabilir:

  • Yüksek sıcaklık, masaj, kas ve sinirleri uyarıcı egzersiz yapmak gibi fiziksel tedavi yöntemleri
  • Kişinin günlük hayattaki aktivitelerini gerçekleştirmesini hedefleyen iş ve uğraşı terapileri
  • Manuel veya elektrikli tekerlekli sandalye ile scooter kullanımı
  • Sesle çalışan bilgisayarlar, aydınlatma sistemleri ve cep telefonları

Bunun dışında paragrafın girişinde de belirtildiği üzere “Felç nasıl geçer?” sorusunun kesin bir cevabı yoktur.


Felç ne kadar sürede iyileşir ?

Kişinin genel sağlık durumu, felce yol açan asıl neden, sinirlerin hasar durumu, beyin ve omuruliğin hasar görüp görmediği gibi onlarca farklı etken iyileşme sürecini doğrudan etkiler. Dolayısıyla felçli bir hastanın kesin olarak iyileşip iyileşmeyeceği hakkında bir kanıya varabilmek güçtür. Özellikle fizik tedavi süreci aylar, hatta yıllarca sürebilir. Bazı hastalar yolun başında hem his, hem de hareket kaybında muzdaripken zaman içinde kol ve ayaklarını hissetmeye başlayabilirler. Son tahlilde bu soruya “Kişiden kişiye, vakadan vakaya değişiklik gösterir” diye yanıt verilebilir.


Felç nasıl teşhis edilir ?

Hastalara felç teşhisi koymak çoğu zaman fazla bir çaba gerektirmez, çünkü felç belirtileri vücuttaki kasların kontrol yetisini kaybetmesi şeklinde ortaya çıkar. Fakat felce neyin sebep olduğunu öğrenmek doğru tedavi noktasında çok etkilidir. Daha sonra “Felç nasıl iyileşir?” sorusunun cevabı aranabilir.

Baş bölgesine alınan ciddi bir hasar sonucu oluşan travma veya omurilik zedelenmesi gibi felce yol açan etkenler tedavi sürecini yönlendirecektir. Bazen de doktorunuz felcin derecesini, hangi bölgedeki sinirlerin ne denli etkilendiğini araştırmak için teşhis amaçlı bir dizi test gerçekleştirebilir.

X-ray: Bu testlerde küçük miktarda radyasyon yardımıyla vücudun içindeki kemik gibi yoğunluklu yapıların detaylı görüntüleri elde edilir.

CT taraması: CT, birden çok X-ray görüntüsünü bilgisayar aracılığıyla birleştirerek vücudun içindeki doku ve sinirleri birçok farklı açıdan incelenmesini sağlar.

MRI: Mıknatıs, radyo dalgaları ve bilgisayar aracılığıyla vücudun net bir görüntüsünü almaya yarar.

Myelografi: Bu görüntüleme yönteminde hazırlanan özel bir ilaç omurilik kanalına enjekte edilir, böylece sinirlerin X-ray, CT taraması vey MRI’da net gözükmesi sağlanır.

Elektromiyografi (EMG): Bu test kas ve sinirlerdeki elektriksel hareketliliği ölçümlemek için gerçekleştirilir.

Omurilikten su alımı: Uzun bir şırınga yardımıyla omurilikten su alınır.


Felç hangi bölüm bakar ?

Omurilik ve beyin kaynaklı bir hastalık olduğu için felç, sağlık kuruluşlarının “Nöroloji” polikliniklerinde tedavi ve teşhis edilir. Günümüzde devlet hastaneleri felç fizik tedavisi hizmetini SGK’lı hastalara ücretsiz olarak sunmaktadır.


  • Felç çeşitleri ile ilgili daha fazla bilgi için, felç çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 2 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu