Aşırı İlaç Kullanımı ve Diyabete Bağlı Olarak Gelişen Üriner Sistem Hastalığı: Böbrek Yetmezliği
Böbrek Yetmezliği
Böbreklerin insan vücudunda idrar oluşturma, vücudun pH dengesini ayarlama, hormon üretme ve kanı süzmek gibi hayati fonksiyonları vardır. Böbrek Yetmezliği ise böbreklerin görevlerini yapamaması ve fonksiyonlarını kaybetmesi durumudur. Böbreklerin bu görevleri tamamen ya da kısmen yapamaması durumunda vücuttaki atık maddeler ve fazla su vücutta kalır, toksik etki gösterir ve böbrek yetmezliği durumu ortaya çıkar.
Böbrek yetmezliği tablosu birçok faktöre bağlı olarak gelişir ve 2 grup olarak incelenir. İşte böbrek yetmezliğinin türleri;
Akut Böbrek Yetmezliği
Akut Böbrek Yetmezliği: Böbreklerin, fonksiyonlarını ani ve hızlı kaybetmesidir. Hastanın günlük idrar miktarı 200 ml’den daha az miktarlara düşebilir veya hiç olmayabilir. Bu böbrek yetmezliği tablosunda vücutta metabolizma artıkları birikir ve sıvı elektrolit dengesinde bozulmalar görülmeye başlanır. Akut böbrek yetmezliği zamanında ve yeterli tedavi ile genellikle düzelebilirken ölümle de sonuçlanabilmektedir.
Akut böbrek yetmezliği genellikle düzensiz ilaç kullanımı, ağır iç kanamalar, alerji esnasında gelişen anafilaktik şok, idrar yollarında tıkanıklık, kalp yetmezliği ve yanlış kan transfüzyonu gibi nedenlerle görülmektedir.
Kronik Böbrek Yetmezliği
Kronik Böbrek Yetmezliği: Kronik böbrek yetmezliği tablosu, glomerüler filtrasyon hızı adı verilen bir durumun geri dönüşümü mümkün olmaksızın azalmasında görülür. Böbrek fonksiyonlarındaki bu azalma çeşitli nedenlere, yavaş yavaş gelişir ve başlangıçta belirti göstermez, genellikle iyileşmez.
Akut böbrek yetmezliğine neden olan bütün faktörler kronik böbrek yetmezliğine de yol açabilmektedir. Bu nedenlerin dışında hipertansiyon, böbrek enfeksiyonlar, dehidratasyon, çeşitli böbrek hasarları ve en önemlisi diyabet gibi nedenlerle de kronik böbrek yetmezliği görülebilmektedir.
Böbrek Yetmezliğinin Belirti ve Bulguları Nelerdir ?
Böbrek yetmezliği durumunda belirtiler kronik ve akut için ortak görülmektedir. İşte uzmandoktor.net e göre böbrek yetmezliğinde görülen belirti ve bulgular;
- İdrar miktarında azalma
- Ürenin vücuttan dışarı atılamaması ve birikmesi, sonucunda da toksik tablo gelişmesi
- İdrar içerisinde protein varlığı
- İdrarda kanama
- Kansızlık (anemi)
- Yüksek tansiyon
- Kas anjiopatileri (kas seyirmeleri)
- Sürekli bir uyku hali ve yorgunluk
- Ağızda oluşan çürük meyve kokusuna benzer kötü kokular
- Vücudun ödem atması
- Ciltte meydana gelen renk değişimleri ve kaşıntılar
- Çarpıntıyla kendini gösteren ritim bozuklukları böbrek yetmezliğinin belirti bulguları arasındadır.
Böbrek Yetmezliği Tedavisi Nasıldır ?
Başlangıç aşamasında olan hastalara böbrek yetmezliğinin ilerlemesini önlemek için bir diyet programı verilmektedir. Bu diyet programı potasyum ve tuzdan fakir bir diyettir. Bu maddeler böbrek tarafından tutulduğu için böbreğin zaten bozulmuş olan işlevini daha da zorlaştırmaktadır.
Bazı durumlarda diyet programları işe yaramayabilir. Bu durumda doktorlar hastalarına potasyum gibi böbrek tarafından emilen mineralleri düzenleyen ilaçlar reçete edebilmektedir. İlaçlar böbreklerinize yardımcı olmaz, ancak böbrek yetmezliğinin neden olduğu bazı sorunları azaltabilir.
İlerleyen böbrek yetmezliği vakalarında diyaliz tedavisine gerek duyulmaktadır. Böbrek hasarı yeterince şiddetliyse, böbreklerin işlevleri yerine gelene kadar hemodiyaliz gerekebilir. Bu tedavi yöntemiyle yapay böbrek de diyebileceğimiz bir makine yardımıyla haftada 1 veya 2 gün vücuttaki tüm kan temizlenir ve gerekli miktarda elektrolit takviyesi yapılır.
Diyaliz, böbreklerin iyileşmesine yardımcı olmaz, ancak böbreklerin çalışmasını böbrek işlevleri yerine getirene kadar yapabilir.. Böbrekleriniz iyileşmezse, diyaliz uzun süreli olabilir.
Böbrek yetmezliği hastalarına uyumlu bir donör bulunduğu zaman böbrek nakli yapılabilmektedir. Vücudun nakli yapılan bu böbreği kabul etmesi durumunda kişi eski sağlığına tekrar kavuşabilmektedir.
Böbrek Yetmezliğinin Komplikasyonları Nelerdir ?
Her hastalıkta olduğu gibi böbrek yetmezliğinin de komplikasyonları bulunmaktadır. Eğer sizin de böbrek yetmezliğiniz varsa ve bu komplikasyonlar meydana geldiyse en yakınınızdaki nefroloji doktorları tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir. İşte böbrek yetmezliğinin bilinen komplikasyonları;
- Sıvı ve elektrolit dengesinde bozukluklar: metabolik asidoz, Hipovolemi, hipervolemi, hipokalsemi, hiperpotasemi, hipopotasemi vs.
- Gastrointestinal kanama, perforasyon, karaciğer enfeksiyonları, yemek borusu enfeksiyonları
- Koma, havale, uyku bozuklukları, yorgunluk
- Hipertansiyon ve kalp ritim bozuklukları gibi kardiyovasküler sistem hastalıkları
- Anemi ve kanamalar
- Ciltte kaşıntı, yaraların iyileşme süresinin gecikmesi, nekroz ve ülserler böbrek yetmezliğinin bilinen komplikasyonlarındandır.