Sedef hastalığı tedavisi


Sedef hastalığı tedavisi

Sedef hastalığı tedavisi var mı, yok mu diye soracak olursak; söylemek gerekir ki sedef hastalığından tamamen kurtulmak bu günün şartlarında mümkün değildir.
Sedef hastaları yaşadığı süre boyunca zaman zaman ya da sık sık sedef atakları ile karşı karşıya kalır. Hastalık ataklar halinde ortaya çıkar. Bazı zamanlarda artış gösterirken bir anda gerileme dönemine de girebilir. Bu gerileme dönemi kendiliğinden; yani tedavisiz de yaşanmaktadır.
Sedef hastalığı tam olarak tedavi edilemeyen bir hastalık olarak bilinir ve bu maalesef doğrudur; ancak günümüz şartlarında sedef hastalığını rahatlatarak hayat kalitesini geri kazandıracak pek çok sedef tedavisi yöntemleri geliştirilmiştir.
Güneş ışığı sedef hastalığının adeta düşmanıdır. Bu yüzden sedef hastalığının tedavisi içerisinde “fototerapi” yani ışık tedavisi de bulunur. Bu tedavi yöntemi ile güneş ışığı etkisi sağlanmış olur.

Sedef hastalığı ilaçları

Dahilen (yani ağızdan) alınabilecek sedef hastalığı ilaçları da mevcuttur; ancak bu ilaçların yan etkisi asıl etkisinden çok daha baskın hissedilir:
  • Siklosporin : İshal, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ve eklem ağrısı, hipertansiyon, böbreklerde fonksiyon bozukluğu, diş eti problemleri gibi yan etkileri vardır.
  • Metatreksat : Böbrek, kemik iliği ve karaciğer problemleri, bulantı ve kusma gibi yan etkiler mevcuttur.
  • Retinoidler : Karaciğerde hasar oluşturma, saçta dökülme ve kas ağrısı en çok karşılaşılan yan etkilerdendir. Bu ilacın etkisi çok uzun sürebilir. Hamile kadınlarda bebek anomalilerine sebep olabileceği bilindiğinden dolayı bu ilacı kullanan kişilerin ilacı bıraktıktan sonra 3 yıl kadar hamile kalmaması gerekir.
Bu 3 ilaç sedef hastalığının tedavisinde kullanılan etkili ilaçlardır; ancak bu ilaçlara devam edilirken bir yandan da düzenli aralıklarla böbrek, karaciğer ve kan testleri yapılmalı ve son durum kontrol altına alınmalıdır. (bknz : kan tahlili nedir)
Bütün bu tedavilere yanıt vermeyen ya da ağır yan etkiler yaşayan sedef hastalarına bağışıklık sistemini baskılayıcı bir takım ilaçlar yazılır. Damar yolu ile uygulanan bu sedef hastalığı ilaçlarından bazıları şunlardır:
  • Etanersept
  • Alefasept
  • Adalimumab
  • İnfliksimab ustekinumab
Bu ilaçların organlarda fonksiyonel bozukluklar oluşturabildiği ve kanser riskini arttırabildiği gözlenmiştir.

Sedef hastalığı kremleri

Sedef kremi bu hastalığın tedavisinde en çok kullanılan yöntemdir. Bu kremlerin içeriğinde kortizon, antralin, tazarofen, vitamin D3, üre ve katran maddeleri bulunur. Sedef hastalığına iyi gelen kremlerden bazıları şunlardır:
Asis Sedef Kremi : Sedef hastalığının etkilerini hafifletmek adına özel ve doğal bileşenlerden üretilmiştir. Nemlendirme, çatlak ve döküntüleri giderme konusunda iyidir.
Hipokort Krem : Egzama tedavisinde de kullanılan bu kremin içeriğinde “hidrokortizon asetat” etkin maddesi bulunur. Kızarıklık, kaşıntı ve pullanmayı giderir. Özellikle yüzde ve saçta sedef oluşumlarını gidermede etkilidir. Temiz bir elle ince bir tabaka halinde düzenli olarak sürülmelidir.
Coresatin Sedef Kremi : Alerjisi olanlara mavi renkte olan Coresatin sedef kremi önerilir. Hassas ciltlere uygun bir kremdir. Güçlü bir nemlendirme etkisi vardır.
Mavena Sedef Kremi : Bu kremin içeriğinde B12 vitamini ve “siyanokobalamin” etkin maddesi bulunmaktadır. Cildi etkin şekilde nemlendiren bu kremin tedavi başarısı çok yüksektir. Normal zamanlarda cilt dokusunu nemli tutmak ve korumak için el kremi olarak kullanılması da mümkündür.
Ureacort 30 Gr : Bu kremin etkin maddeleri “üre” ve “hidrokortizon asetat” olmaktadır. Alerjik etkileri gidermede, iltihapları tedavi etmede ve nemlendirmede oldukça etkilidir. Tedavi başarısı çok yüksektir.
Psorcutan 30 Gr Pomad : Kortizon kullanımını tercih etmeyenler için geliştirilmiştir. “Kalsipotriol” maddesi bu kremin içinde bulunur. Bu maddeye karşı alerjisi olanların bu kremi kullanması sakıncalıdır. Yüz ve kafa derisi sedefleri için uygundur.

Sedef hastalığı evde tedavi edilebilir mi ?

Sedef hastalığı evde tedavi edilebilir. Sedef hastalığına iyi gelen bitkiler ya da kürler kullanılarak bu hastalığı evde tedavi edebilmek mümkündür; ancak öncelikle doktora gidip vücuttaki bu lezyonların gerçekten sedef olup olmadığı araştırılmalı, net bir sedef tanısı elde edilmelidir.
Doktorun verdiği ilaçlarla birlikte yine doktora danışarak çeşitli bitkisel tedavi yöntemlerinden yararlanmak, aromaterapi uygulamaları yapmak, sedef hastalığına özel oluşturulmuş diyet listesi edinmek ve ona harfiyen uymak elbette ki yarar sağlayacak, tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 9 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu