Doğum Kontrol Hapı Ne İşe Yarar ?
Doğum Kontrol Hapı Ne işe Yarar ?

Yaklaşık 50 yıldır bayanlar tarafından kullanılan doğum kontrol hapları gebelikten korunma yöntemleri arasında yer alır. Yalnızca gebelikten korunma yöntemi değil, birden fazla kadın hastalığına da faydası bulunan gebelik hapları uzman hekimlerin önerdiği dozda kullanıldığı takdirde maksimum etkiyi gösterir.
Sistemik olarak doğum kontrol hapı kullanmaya başlayan kadınların yumurta ismi verilen ve gebeliğe sebep olan hücrelerin gelişmesi engellenir ve yumurta hücreleri kadınların yumurtalıklarından çıkarılır. Doğrudan hormonlara etki eder ve kadınlık hormonlarının spermleri yumurtaya çevirip yumurtalıklarda gelişmesini önler. Bu sebepten dolayı doğum kontrol hapları cinsel birliktelikte kullanıldığında kişinin gebe kalma olasılığını bir hayli düşürür.
Doğum kontrol hapları gebelik riskini önlemekle beraber adet düzensizliğinden saç uzatmaya kadar etki eder. İçerisindeki yapay hormonlar sayesinde hormon bozukluğu olan kadınlarda kullanımı da uygun görülür.
Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır ?
Korunmasız cinsel ilişkilerden sonra acil koruma olarak adlandırılan doğum kontrol hapları 2 farklı çeşitte kullanılır. Kısa süreli ve uzun süreli kullanımlar ile birlikte doğum kontrol hapları gebelik riskini azaltır. Kısa süreli doğum kontrol hapı kullanımı ; korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 72 saat içerisinde alınmalıdır. Doğum kontrol hapının etkisi, hapın alındığı süre ile ters orantılıdır. Cinsel ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa o kadar çok yarar sağlar. 72 saati geçen durumlarda doğum kontrol haplarının gebeliği önleme etkisi oldukça düşüktür.
Uzun süreli doğum kontrol hapı ise aşağıdaki takvime göre uygulanmalı ve alınmalıdır;
- 1 Kutu doğum kontrol hapının içerisinde toplamda 21 adet tablet bulunur. Uzun süreli doğum kontrol hapı 3 kutu alınır ve aşağıdaki tabloya göre kullanılır.
- Âdetin ilk 5 günü dâhil olmak üzere 21 Gün => 7 Gün Ara Verilir => 21 Gün tekrar kullanılır => 7 Gün ara verilir => 21 Gün tekrar kullanılır.
- Yani toplamda 3 kutu doğum kontrol hapı 21 gün kullanılır, adet günlerinde ara verilir ve tekrar 21 gün kullanılmaya başlanır.
Bu sayede uzun süreli gebelik kontrol ilacı kullanılmaya başlandığı ilk günden itibaren koruma sağlar ve ara verilen 7 günlük adet dönemlerinde de tam korumaya devam eder.
Doğum Kontrol Hapı Yan Etkileri

İçerisinde yapay hormonlar bulunduran doğum kontrol haplarının yan etkileri ve zararları kullanan kişide olumsuz etkiler ortaya çıkartır. Doğum kontrol haplarının yan etkileri ve zararları şu şekilde sıralanabilir.
- Şiddetli mide bulantıları,
- Aşırı kilo alma,
- Vücudun farklı bölgelerinde sivilceleşmeler,
- Göğüslerde aşırı hassasiyet,
- İlk kullanımlardan sonra ara sıra adet şeklinde kanama,
- Dolaşım sistemine etki yani kanda yoğunlaşma,
- Rahim kanseri riski,
- Migren hastalığında hassasiyetin daha fazla artması,
Gibi doğum kontrol hapı zararları ve yan etkileri vardır. Doğum kontrol hapları kullanılmadan önce kesinlikle uzman Jinekolog hekimlere danışılmalıdır.
Doğum Kontrol Hapları Yararları Nelerdir ?

Doğum kontrol haplarının en bilindik ve asıl amaca hizmet eden faydası gebelik riskini önlemesi olarak bilinir. Ancak günümüzde doğum kontrol hapları birden fazla kadın hastalıklarında da kullanılarak başarılı tedavi sonuçlarına etki eder. Gebelikte tam koruma sağlayan doğum kontrol hapı faydaları aşağıdaki gibidir;
- Yumurtalıkta kist oluşumunu engeller,
- Rahim ve yumurtalıklarda iltihap oluşmasını önler,
- Gebelikten korur,
- Kansızlık rahatsızlığı olanlara iyi gelir,
- Dış gebelikten korur,
- Sivilce oluşmasını önler (Doktor takvimi ile uygulandığı takdirde),
- Meme kanserinden korur,
- İçerdiği progestin sayesinde damar tıkanıklığı ya da benzer hastalıklara iyi gelir.
Doğum Kontrol Hapları Adet Keser mi ?

Yukarıdaki başlıkta belirtilen “Uzun Süreli Doğum Kontrol Hapı Kullanma Takvimi” içerisinde adetin başladığı zaman 7 günlük ara verildiği yazıyor. Doğum kontrol hapını gebelikten korunmak için değil, adet gecikmesini sağlamak için kullanmak isteyen kişiler 7 günlük arayı vermezler ve hapı içmeye devam ederlerse doğum kontrol hapı adeti geciktirir.
Hap bırakıldığı gün kadınlar adet olur. Ancak bu yöntem bekar ve genç kızlarda uzmanlar tarafından önerilmiyor. Adet gecikmesini sağlamak için doğum kontrol hapı kullanmak yerine başka hormon tedavileri araştırılabilir.
Ah ahh.. Zamanında doğum kontrol hapı olsaydı da bu tipler olmasaydı diyorum bazen.
Doğum kontrol hapı adeti keser mi diye soran sınıf arkadaşlarım var. Doğum kontrol hapının sadece korunmak amaçlı kullanıldığını sanıyorlar. Ve bu kızlar son sınıfta, seneye üniversiteleri bitiyor.
İlk doğum kontrol hapı, ABD’nin Massachussetts eyaletinde, Shrewsbury kentinde biyolojik araştırmalar yapan Worcester Vakfı hesabına çalışan Dr. Gregory Pincus tarafından geliştirildi.
Bu adam zaten 1903 – 1967 yıllarında yaşamış. Doğum kontrol yapının mücidi diye geçiyor adam.
Annem bizden nasıl bıkmışsa artık, çiçeğine bile doğum kontrol hapı veriyor.
Kız arkadaşım doğum kontrol hapı içmek istemiyor. Ben de kondomdan sıkıldım. Doğum kontrol hapını ben içsem işe yarar mı ?
Kadınlar mı korunmalı ? Erkekler mi ? Doğum kontrol hapı mı? Yoksa prezervatif mi ?