
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı midenin, yaklaşık %80’nin çıkarılmasıyla, geride 150-200 cc mide dokusunun bırakıldığı cerrahi işlemdir. Tüp mide ameliyatı, 2000 li yıllarda, daha kompleks ve çok adımlı laparoskopik bariatrik ameliyatların (biliopancreatic diversion with duodenal switch BPD-DS, Roux-en-Y gastric bypass LRYGB) ilk adımı olarak uygulanmıştır.
Daha sonra elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde ve komplikasyon oranlarının diğer kompleks ameliyatlara göre çok az olması nedeniyle,
Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Tüp mide ameliyatında karşılaşılan en önemli iki komplikasyon; kalan mide bölümündeki dikiş hattında meydana gelen açılmalara bağlı oluşan kaçak ve aynı hattan kanama olmasıdır.
Kaçak olduğu saptanan hallerde ise genellikle endoskopik dikişler ve stent uygulaması yapılmaktadır.
Kanama veya kaçak olmasının en büyük sebebi, midenin bölümünün çıkarılması esnasında kullanılan staplerlerin kalitesiz olmasıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
- Herhangi bir hastalığı olmasına gerek olmadan Vücut kitle indeksi 35 kg/m2 ve üzeri olan kişiler
- Vücut kitle indeksi 30 kg/m2 ve üzeri olup ek hastalığı olanlar (diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi, yüksek kolesterol, eklem problemleri )
Ameliyat planlanan hastaların alkol ve madde bağımlılığının olmaması, psikiyatrik açıdan stabil olması, ameliyat sonrası uzun süreli takip ve yaşam tarzı değişiklikleri açısından istikrar göstermesi de oldukça önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı Şartları Nelerdir?
Tüp mide ameliyatı olmak için kaç kilo olmak gerekir sorusuna cevap olarak daha önce belirtildiği üzere kişinin vücut kitle endeksi en az 30 kg/m2 olmalıdır. Daha iyi anlaşılması açısından örneğin 175 cm boyu olan bir kişi tüp mide ameliyatı için en az 90 kg üzerinde olmalıdır. Bu oran 160 cm boy için 77 kg, 180 cm için ise 100 kg olmaktadır. Sizde sayfamızda bulunan vücut kitle endeksi hesaplama aracı ile VKI nızı hesaplayabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Detaylı kan testleri,
- EKG,
- Akciğer filmi,
- Covid testi,
- Üst batın tomografisi,
- Dahiliye, Kardiyoloji hekim kontrolleri,
- Detaylı ağırlık ölçümleri.
Ayrıca hastanın anestezi alması ile ilgili bir engel olup olmadığı anestezi doktoru tarafından değerlendirilir.
Psikolojik rahatsızlıklar veya geçmişte yaşanan travmalarında obezitenin nedenlerinden olduğu bilinmektedir. Bu sebeple hasta psikolojik olarak da değerlendirilir.
Mide küçültme ameliyatı öncesi hastlarımızda doğal olarak stress ve kaygı görmekteyiz. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var tüp mide ameliyatları laparoskopik olarak yapılmaktadır. Dolayısıyla ameliyat sonrası ağrı çok az olur.
Ameliyattan yaklaşık 4 – 5 saat sonra tamamen kendinize gelir hatta yürüyebilirsiniz. Ameliyatın tecrübeli cerrahlar tarafından kaliteli malzeme kullanılarak yapılması ise komplikasyon riskini ciddi oranda düşürmektedir.
Ameliyat öncesi korkularınızı ve kaygılarınızı azaltmak için size sakinleştirici yapılır. Anestezi alındıktan sonra uzman ekibimiz tarafından ameliyatınız başlatılır.