Sedef hastalığına ne iyi gelir?


Sedef hastalığı ne iyi gelir ?

Sedef hastalarının beslenme listesinin doktoru tarafından kişiye özel oluşturulması gerekir. Her şeyden önce yaşam tarzı olumlu yönde değiştirilmelidir. Bu olumlu değişiklikler sadece sedef hastalığını değil, diğer pek çok hastalığı iyileştirecek ya da önüne geçecektir. Aşağıdaki tavsiyelere uyulduğu takdirde sedef hastalığına yakalanma riski azalacak ya da zaten sedef hastası olan kişilerin ataklarının sıklığı azalacak; kızarıklık, kaşıntı, sedef plakları gibi semptomların hafifletilmesi sağlanacaktır:
  • Alkol tüketimi sınırlanmalı ya da sonlandırılmalıdır. (En önemli yaşam tarzı değişikliğidir. Azaltmak da nispeten bir çare olsa da, hiç kullanmamak her zaman daha büyük bir avantajdır. Alkol tüketimi sedef ataklarında artışa sebep olur. Sedef hastalarının alkol tüketmesi ileri dönemlerde bu hastalığın eklemlerde tutulum yapması riskini arttırır. Alkol kullanımı bırakıldığında ise ciltteki sedef plaklarında belirgin düzelmeler görülür. ) (bknz : Alkol bağımlılığı nedir)
  • Bol sebze ile beslenilmelidir. (Diyabet/şeker hastalığı, kalp hastalığı ve kanserin önüne geçme konusunda sebze ağırlıklı beslenmek çok önemlidir. Bol lif içeriği olan sebzelerin tüketimi tercih edilmelidir. Böylelikle bağırsaklar çok iyi çalışır. Bağırsakların iyi çalışması vücuttaki tüm olumsuz etkenlerin dışarı atılması konusunda önemlidir. Bu yüzden bilinen tüm hastalıkların önüne geçebilmek için sebze tüketimine ağırlık verilmelidir.)
  • Yapılan yemeklerdeki yağ oranı düşürülmeli ya da düşük yağ oranlı besinler tercih edilmelidir.
  • Glisemik indeksi düşük olan sebze, meyve ya da hayvansal ürünlere yönelmelidir. (Glisemik indeks: Alınan karbonhidratların vücutta oluşturduğu “glikoza dönüştürme” tepkisinin ölçüsünü belirleyen bir sayısal değerdir.)
  • Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. (Stres, sedef hastalığı konusunda 1 numaralı tetikleyici faktördür. Bu yüzden stres faktörünü yönetebilmenin yolları aranmalıdır. Bu konuda meditasyon, yoga, nefes egzersizleri, yüzme, spor yapma gibi pek çok teknik geliştirilmiştir. Kişiler kendisine uygun olan yöntemlerden birisini seçerek stres ile baş etmeye çalışmalıdır. Bol bol dinlenmek, yürüyüşe çıkmak, kitap okumak gibi şeyler de stresin azalmasına yardımcı olur. Bu yöntemler uygulandığı halde stresle baş etmek mümkün olamıyorsa bir uzmana başvurmak gerekir. Bunlar için psikolog ya da psikiyatr görev yapmaktadır. Uzmanlar kişiye en uygun yöntemi belirleyebilir, strese sebep olan faktörleri irdeleyebilir ve onları ortadan kaldırmanın yollarını hastaları ile tartışabilir. Baş edilemeyen durumlarda bir takım stres giderici ilaçlar da verilebilmektedir.)
  • Sigara kullanımı tamamen bırakılmalıdır. (Sigara kullanımı hem sedefe yakalanma riskini artırır hem de var olan sedef hastalığının ataklarını sıklaştırır. Sigaranın vücutta yumuşak doku tahribatı yaptığını bu gün bilmeyen yoktur. Sigara kullanıcılarının en çok el ve ayaklarını ağır tipte seyreden sedef plakları kaplar. Sigara kullanmayan sedef hastalarının yaşam kalitesi her zaman sigara kullananlara göre çok daha iyidir. Sigarayı azaltmak bir çözüm yolu olarak görülmemelidir. Bu hastaların mümkünse sigara içilen ortamda bile bulunmaması gerekir. Sigarayı bırakma konusunda sorun yaşayanların Göğüs kliniklerinin içerisinde bulunan “sigarayı bıraktırma polikliniklerinden” yardım alması önerilir. Bu merkezlerde nikotin bandı, nikotin sakızı gibi tıbbi ürünler verilir. Bazı merkezlerde ise NLP tekniği uygulanarak kişinin sigarayı bırakması sağlanabilir. NLP; bilincimizin dışında bünyemizde yer edinen davranış şekillerini bilincimize taşıma, onlarla yüzleşme, kabullenme ve serbest bırakma prensibine dayanan bir zihin temizleme yöntemidir. Ayrıca düşünceleri geliştirme ve farklı/olumlu bir anlayış ya da algı oluşturma konusunda da iyi bir yöntemdir.)
  • Obezite (şişmanlık) durumundan kurtulmalıdır. (Kilo kontrolünü sağlayabilmek için muhakkak bir doktora başvurmak gerekir. Gerekli tahliller ışığında diyet listesi kişiye özel hazırlanır.)
  • Genel sağlık kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. (Sedef hastaları diyabet, hipertansiyon, kolesterol ve kanser konusunda risk altında olan hastalardır. Bu yüzden rutin kan tahlillerinin belirli aralıklarla yapılması şarttır. Ayrıca deri kanseri, kolon kanseri, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri taramaları yapılmalıdır.)
  • Düzenli egzersiz programı oluşturulmalıdır. (Haftada toplamda 150 dakika olacak şekilde düzenli ve hafif bir egzersiz programı oluşturulabilir. Sağlık problemi olanlar hangi egzersizi seçeceği konusunda doktoruna danışmalıdır. Zihin dünyasını dinçleştirmek için meditasyon çok önemlidir. Bu hem stresi hem de depresyonu önlemede yardımcı olur.)

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 9 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu