
Nedenleri
Böbrek Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Tüm kanserlerinin yaklaşık %4’ünü oluşturan böbrek tümörlerinde son yıllarda görülen artış dikkat çekmekle beraber bu kanserlerin erken evrede yakalanması ve yapılan cerrahi tedavi başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı oluyor.
Böbrek kanserleri için risk faktörlerinin başında sigara geliyor. Obezite, hipertansiyon, ailede böbrek kanseri öyküsünün olması, çevresel etkenler ve çeşitli kimyasallara maruz kalmak ve bazı genetik sendromlar da böbrek kanserinin risk faktörleri arasında sayılıyor.
Belirtiler
Böbrek Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
- İdrarda kan görülmesi (hematüri)
- Planlanmamış kilo kaybı ve iştahsızlık
- Halsizlik, çabuk yorulma
- Belirgin bir sebebi bulunmayan sırt ağrısı ve yan ağrısı
- Yanlarda veya karında ele gelen kitle
- Şiddetli karın ağrısı
- Geçmeyen yüksek ateş
Tanı Yöntemleri
Böbrek Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Kanser Evreleri
Böbrek Kanserinin Evreleri
Böbrek kanserinin teşhis ve tedavisinde hangi aşamada olduğu önemlidir. Bu nedenle hekim öncelikle hastalığın hangi aşamada olduğuna dair evreleme yapar. Kanserin evresine göre tedavi yöntemleri değerlendirilir.
Evre 1: Böbrek kanserinin ilk evresinde; tümörlü doku böbrekle sınırlıdır. Boyutu 7 cm’den daha fazla değildir.
Evre 2: Böbrek kanserinin ikinci evresinde tümör halen böbrekle sınırlıdır. Yakın organlara ya da lenf düğümlerine yayılım yoktur. Ancak Tümörlü dokuların boyutu 7 cm’den daha büyüktür.
Evre 3: Böbrek kanserinin üçüncü evresinde tümörlü dokular böbreğin yanı sıra böbrek toplar damarı (renal ven) veya ana toplar damar (vena kava) gibi büyük damarların içerisine ya da böbreği çevreleyen yapıların dışına çıkmayacak şekilde (Gerota fasyası), böbreğin etrafına yayılım göstermeye başlamıştır ancak uzak organ metastazı yoktur. Lenf nodu yayılımı olabilir.
Evre 4: Bu evrede kanser lenf nodu metastazına bakılmaksızın, uzak organ metastazı olmadan, böbreği çevreleyen yapıların dışında büyüme göstermektedir ya da uzak organlara metastaz yapmıştır.
Tedavi Yöntemleri
Böbrek Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Böbrek kanserinde tedavi kişiden kişiye, hastalığın aşamasına ve hastanın tıbbi özelliklerine göre değişebiliyor; tümörün böbreğin içindeki konumu, büyüklüğü, derecesi ve farklı organlara yayılıp yayılmadığı gibi hastadan hastaya değişen farklı kriterlere göre planlanıyor. Bununla birlikte, tümörün ameliyatla çıkarılmasının amaçlandığı cerrahi, tedavi protokolünün ilk sırasında yer alıyor.
Özellikle küçük tümörlerde parsiyel nefrektomi denilen, böbreğin korunup sadece tümörün çıkarıldığı cerrahinin altın standart olarak kabul görüyor. Bu işlem, laparoskopik ya da robotik olarak yapılabiliyor.
Daha büyük tümörlerde, tümörün böbrekteki yerleşim yerine göre cerrahi planlanıyor. Eğer tümör damarlanmanın olduğu merkezi bölgesinde ise böbreğin tamamının alınması tercih edilebiliyor. Ancak tümör böbreğin kenarlarına yakın bir bölgede yerleşmişse parsiyel nefrektomi yapılarak böbrek tercih edilebiliyor.
Cerrahi için uygun olmayan kimi hastalarda radyofrekans, ablasyon, kriyoterapi gibi yöntemlerle tümörün yok edilmesi de mümkün olabiliyor.
Metastazları bulunan hastalarda kanserli dokuları hedef alan kimi ilaçlar ve kemoterapiler kullanılabiliyor.
Daha ileri hastalıklarda ise hastanın yaşam kalitesinin artması ve semptomlarının gerilemesi adına radyoterapi ve renal arter embolizasyonu adı verilen işlemler yapılabiliyor.