Diş teli tedavisi iyileşme süreci ne kadar sürer?
Diş teli tedavisi iyileşme süreci ne kadar sürer?

Yapısal olarak bozuk olan dişlerin üzerine eklenen diş telleri, güç uygulamak sureti ile dişlerin doğru pozisyona gelmesini sağlar. Kalıtsal ya da farklı sebeplerden dolayı yamuk, bozuk çıkan ve hatta hiç çıkamayan dişler bu tedavi yöntemi ile çözülür.
Diş teli tedavisinin uzun sürdüğü bir gerçektir. Teller takıldıktan sonra hastanın doktor tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmesine de bağlı olarak 18 ila 24 ay arasında tel takma süreci oluşabilir. Ancak genel tedavi süresi 8 ila 30 ay arasındadır. Bu süreyi elbette hastanın dişlerinin bozukluğu ve tedaviye ne kadar zamanda olumlu yanıt verdiği gibi etkenler değiştirebilir.
Diş teli tedavisi aşamaları nelerdir?
Her rahatsızlık gibi diş tedavilerinin de aşaması vardır. Bu tedavi tel ise daha da uzun sürmektedir. Öncelikle muayene olmanız gerekmektedir. Bu aşamada uzman diş hekimimiz en doğru tedavi sürecini açıklar.
Muayene (Ön Hazırlık): Bu noktada ortodontistiniz dişlerinizin durumuna bakar. Bozukluk düzeyini tespit eder ve tedavinin nasıl olacağı ve ne kadar süreceği konusunda size bilgi verir.
Diş Telinin Takılması: Diş telinin takılması ile birlikte tedavi süreci başlar. Bu noktadan sonra tamamen doktor tavsiyesine göre hareket edilmesi süreyi ciddi ölçüde azaltabilir.
Periyodik Düzeltme: Doktorunuza yapacağınız rutin ziyaretlerle kontrol edilen diş telleri, şekle göre yeniden düzeltilebilir. Dolayısıyla doktor kontrollerini aksatmadan sürdürmelisiniz.
Diş teli iyileşme sürecinde yenilebilecek gıdalar nelerdir?
Diş teli takılıyken sert ve aşırı yumuşak gıdalar tavsiye edilmez. Özellikle sakız ve lokum gibi dişe yapışan ve tellere zorluk çıkartan yiyecekler kesinlikle yasaktır. Bunun yanı sıra elma, kuruyemiş, biftek vb. gıdaların da bu süreç içerisinde tüketimi azaltılmalıdır.
Diş teli takıldıktan sonra düzelme ne zaman olur?
Diş teli takıldıktan sonra ilk düzelme belirtileri birkaç ay içerisinde gerçekleşir. Bu aynı zamanda tedaviye de cevap verdiğiniz anlamına gelmektedir. Tedavi süreniz sona erdiğinde ise dişleriniz tamamen yerine oturur.
Dişler, yalnızca yemek ve içmek için değil, aynı zamanda konuşmak için de kullanılan önemli bir organ. Dolayısıyla sürekli olarak sağlıklı bir şekilde kalabilmeleri için devamlı bakım yapılması gereken dişlerde zaman zaman istenmeyen çarpıklıklar yaşanmaktadır. Bu duruma müdahale edebilmek ve dişleri sıralayabilmek için diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Diş ve ağız yapısının bozuk olması aynı zamanda çene kemiğinin de bozulmasına yol açmaktadır. Dolayısıyla diş teli tedavisi tek başına dişlerin düzeltilmesi anlamına gelmemektedir. Aynı zamanda ağız ve çevresinin de sağlığına kavuşturulmasına imkan sağlamaktadır.
Diş teli tedavisi genel olarak 18 ila 24 ay aralığında değişmektedir. Ancak çok bozuk olmayan ağızlarda daha kısa süreli tedavi de söz konusu olabilmektedir.
Diş teli tedavisi çene yapısını düzeltir mi?
Diş teli tedavisi, ortodonti olarak da bilinmektedir. Dişlerin yapısının bozuk olması çenenin de çarpık olmasına sebebiyet vermektedir. Çene konumunda oluşacak bozuklukla birlikte birçok aktivite rahat bir şekilde yapılamaz. Diş teli tedavisi ile birlikte bu sorunlar da ortadan kalkar. Diş yapısının bozukluğuna bağlı olarak gelişen baş bölgesinde meydana gelen eklem sorunları dişlerin yerine oturması ve doğal sırasını alması ile birlikte düzelme eğilimine girer. Öyle ki diş yapısındaki bozukluk zaman zaman vücudun farklı bölgelerinde çeşitli ağrılara sebep olabilmektedir. Bu bağlamda tel tedavisi sorunların çözümünde önemli bir etken haline gelebilir.
Diş teli tedavisi yüz şeklini değiştirir mi?
Diş teli tedavisi yüz şeklini kısmi de olsa değiştirme kabiliyetine sahiptir. Öncelikli olarak çenenin düzeltilmesi söz konusu olur. Çene doğal konumuna geldikten sonra dudakların da normalleşmesi gerçekleşir. Buna ek olarak yanaklar ve diğer yüz eklemleri de zaman içerisinde normalde bulunması gereken konumlara oturur. Dolayısıyla diş teli tedavisi öncelikli olarak ağız içini hedefler fakat zaman içerisinde yüzün farklı bölgelerini de içine alan kapsamlı bir tedavi olarak bilinir.
Diş teli kaç ayda bir sıkılır?
Diş telleri belirli periyotlarda sıkılması gereken yapıya sahiptir. Bunu da yalnızca ortodontist yapar. Bunun dışında kendiliğinden yapılması söz konusu olmadığı gibi hastaların da herhangi bir ayar yapmaması gerekiyor. 3 ila 5 hafta aralığında rutin diş doktoru ziyaretlerinde tellerin doğru pozisyon ve ayarlara getirilmesi gerekmektedir. Bu büyük bir hassasiyet ile yapılan işlemlerden birisidir. Çünkü biraz fazla sıkılması diş ve köklere zarar verebileceği gibi farklı bir soruna da yol açabilir.
Diş teli tedavisi acı ve ağrı yapar mı?
Diş teli yabancı bir madde olduğu için kişi ve vücut ister istemez yabancı karşılayabilir. Tellerin sıkı olması da ilk zamanlar kişilerde hafif de olsa ağrı oluşturabilir. Ancak bu durum kısa süre sonunda ortadan kalkar. Yaklaşık olarak 10 günün sonunda ağrının tamamen bittiği söz konusu olmaktadır.