
Ancak geçirilen çeşitli hastalıklar ve psikolojik sorunlar nedeniyle kadınlar diledikleri an hamile kalamıyorlar. Bu durumda da kendilerini hamile gibi düşünmek onlara mutluluk veriyor. Öyle ki düşüncenin ötesini geçip hamileliğin belirtilerini hissedebiliyorlar. Yalancı gebelik adı verilen bu durumun tedavisi için kişiyi bu tabloya iten sebebin çözülmesi önem taşıyor.
Psikolojik gebelik olarak da adlandırılan yalancı gebelikte, kadın hamile olmamasına rağmen kendisini hamile olduğuna inandırıyor. Hatta bu konuda o kadar kesin düşüncelere sahip oluyor ki gebelik belirtilerine (bulantı, kusma, karın büyümesi, adet görememe, göğüsten süt gelmesi, yükselen tansiyonun bebeğin kalp atışları olarak hissedilmesi) benzer belirtiler bile yaşayabiliyor.
Nedenleri
Yalancı Gebeliğin Nedenleri Nelerdir?
Yalancı gebeliğe tıpta ‘pseudocyesis’ adı veriliyor ve bu durum psikolojik bir bozukluğun fiziksel yansıması olarak açıklanıyor.
Mekanizması tam olarak anlaşılamamakla beraber, yalancı gebeliklerin altında merkezi sinir sistemi ve endokrin sistemle alakalı sorunlar yattığı düşünülmekle beraber, psikolojik etkenler de bu sistemlerle beraber veya tek başına yadsınamaz düzeyde etkili oluyor.
Çeşitli nedenlerle hamile kalamayan kadınlarda, çevre baskının da etkisiyle çocuk isteği hastalık boyutuna geliyor ve yalancı gebelik ortaya çıkıyor.
Tanı Yöntemleri
Yalancı Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?
Yalancı gebelik, gebeliğin her bulgusunu taklit edebilir. Doktor yalancı gebeliğin tanısını koyabilmek için, hamilelikte yapılan testlerin aynısını yapabilir. Doktor tarafından öncelikle pelvik muayene de dahil olmak üzere fiziksel bir muayene yapar.
Fiziksel muayene sonrası doktor, hastadan idrar tahlili ve ultrason görüntüsü isteyecektir. Her iki yöntemde yalancı hamileliğin netleştirilmesinde önem taşımaktadır.