Polikistik Over Sendromu Nedir ?
Polikistik Over Sendromu Nedir ?

Polikistik over kısaltması PCOS ya da PKOS olan kadın hastalığıdır. Ülkemizde 40 yaş üzerindeki kadınların %40’ında görülmektedir. PCOS kadınların yumurtalıklarında anormal büyüme ve birden fazla kist oluşumu olarak bilinir. Günümüzde polikistik over hastalığının neden ve nasıl meydana gelindiği tam olarak bilinmese de bazı uzmanlar sendromun hormonal bozukluklardan dolayı meydana geldiğini belirtmektedir. Polikistik over sendromuna yakalanan kadınlarda genellikle aşağıdaki problemler gözlemlenir;
- Birçok kadında obezite hastalığı,
- Hirsutism ismi verilen “kıllanma” ya da “tüylenme” sorunları,
- Ciltte normalden fazla sivilce bulunması ve anormal akne durumları,
- Oligomenore olarak adlandırılan adet düzensizliği ve adet günlerindeki gecikme,
- Anovülasyon yani yumurtlama dönemlerinin düzensiz olması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kısırlık.
Gibi durumlara genelde polikistik over sendromu sebep olur. PCOS’un sebep olduğu bu durumlar kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir ?

Polikistik over hastalığına tanı koymak için çoğu kadında yeteri kadar belirti bulunamaz. Genelde hastalar bu sendroma yakalandıktan sonra yapılan ultrason ve kan tahlilleri sonucunda polikistik over sendromuna sahip olduklarını öğrenirler.
PCOS Hastalığı çoğu zaman hiçbir belirti vermeden meydana gelmekte ve genelde 40 yaş üzeri menopoza girmemiş kadınlarda gözlemlenir. Bunun sebebi olarak kişilerin kalıtsal hastalıkları ve yaşları gösterilir. Polikistik over sendromu belirtileri her ne kadar tıpta doğrulanmasa da şu şekilde sıralanabilir;
- Düzensiz ve gecikmeli adet görme,
- Bir takım psikolojik sorunlar ve sinir problemi,
- Kısırlık ve yumurtlama dönemlerinin olmaması,
- Nadirde olsa cinsel isteksizlik gibi belirtilere sahiptir.
- Kasık bölgesinde ya da vajinal bölgenin iç kısımlarında şiddetli ağrılar hissetme,
- Erkeklik hormonlarının kadınlık hormonlarından daha fazla aktif olması ve buna bağlı olarak aşırı tüylenme.
Kendisinde yukarıdaki belirtilerden birkaç tanesini gören kişilerin uzman hekimlere giderek ultrasonlu tedavi olmaları ve tanı koydurmaları gereklidir.
Polikistik Over Nasıl Tedavi Edilir ?

Günümüzde polikistik over sendromunu tamamen ortadan kaldıran bir tedavi şekli yoktur. Ancak hastalığın kişide yarattığı çeşitli problemleri giderebilmek için farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Örneğin tüylenme ve düzensiz adet görme durumu için doğum kontrol hapları kullandırılır. Doğum kontrol hapları doğrudan hormonlara etki ettiği için yumurtalıklarda meydana gelen erkeksi hormon fazlalıklarını baskı altına alır ve tüylenme gibi sorunları engeller. Aynı zamanda PCOS hastalarında fazla olan erkeklik hormonu adet gecikmelerini sağladığı için doğum kontrol hapı adetleri de düzene sokabilir.
PCOS yumurtalıklarda meydana getirdiği yumurtlama düzeninin bozulması sonucunda hastalarda kısırlığa sebep olur. Yumurtlamayı düzenli hale getirebilecek çeşitli ilaç tedavileri ile hastaların %70’inden fazlası normal yumurtlama düzenine kavuşabilir. Bu sayede infertilite (kısırlık) sorunu çözülebilir. Ancak ilaç tedavisi ile düzeltilemeyen kısırlık sorunlarında IVF ismi verilen tüp bebek tedavisi yöntemleri kullanılması gereklidir. Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda IVF tedavisi uygulandığında kısırlıkları bitmez fakat çocuk sahibi olunabilir.
PCOS’un sebep olduğu bir diğer rahatsızlık olan obezite için kişilerin düzenli olarak spor yapmaları ve düşük kalorili besinler tüketmesi gerekmektedir. Normal insanların gerçekleştirdiği temponun üzerine çıkılması gereklidir. Obezite temelde hormonlara dayalı olduğu için uygun diyet ve spor şarttır.
Polikistik Over Hangi Bölüm Bakar ?

Polikistik over sendromu kadınlarda görülen bir hastalıktır. Cinsel hastalıklar ile ilgisi bulunmadığı için polikistik over sendromuna kadın doğum uzmanları bakar. Kadın doğum uzmanları için Kadın Hastalıkları bölümünden randevu alınması ve muayene olunması yeterlidir. PCOS belirtilerinden en az iki tanesini kendisinde gören kişilerin erken tanı ve tedavi için kadın doğum uzmanlarına muayene olması, PCOS’un getirdiği sorunları gidermek için tedaviye başlaması oldukça önem arz etmekte olup yaşın ilerlemesi yapılacak olan tedavilerin etkisinin azalmasına da sebep olabilmektedir.