Karaciğer Yağlanması Nedir?
Alt konu başlıkları
Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğerde yağ birikmesi sonucu meydana gelen bir hastalık türüdür. Tıpta hepatosteatoz olarak geçer. Karaciğer sistemik olarak kendi işlevini sürdürebilmesi ve çalışmasını devam ettirmesi için kendi hücresi içerisinde yağ toplar. Bu normal bir durum ancak bazı insanlarda karaciğer normalin üzerinde yağ toplar ve karaciğer yağlanması sorununa yol açar. Bu duruma bağlı olarak kişilerde iltihaplı ya da iltihapsız yağ toplanması söz konusudur.
Karaciğer Yağlanması Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Karaciğer anatomik olarak beslenmeye bağlı yağ toplamaya başlar. Besinlerin karaciğerden süzüldüğü sırada alınan besine göre kendi hücrelerine yağ toplamaya çalışır. Bu yağ aslında karaciğeri hastalıklara ve deformeye karşı korumak içindir. Ancak alınan besinlerin miktarı, türü ya da yağ oranına göre karaciğer kendisi için normalden fazla yağ depolamaya başlar. Karaciğerdeki yağlanmanın en büyük nedeni budur. Diğer nedenleri ve karaciğer yağlanması sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Alkol tüketimi sonucu yağlanma: Alkol içerisindeki yoğun doymuş yağ oranından dolayı karaciğerde yağlanmaya yol açan en tehlikeli besin maddesidir. Alkole bağlı olarak meydana gelen karaciğer yağlanmaları genelde iltihaplı olur ve siroz ismi verilen hastalığa sebep olur. Siroz ölümcül ve zor tedavi edilen bir hastalıktır.
- Düşük İnsülin Direnci: Kişinin bünyesindeki düşük insülin direnci kötü ya da düzensiz beslenme sonucu meydana çıkar. Pankreas insülin direncinin düşük olduğu durumlarda normalden fazla insülin üretir ve bu karaciğerde yağlanmaya sebep olur.
- Yüksek Kolesterol: Kandaki yağ oranına ve bu yağ oranın çok olmasına kolesterol hastalığı denilir. Kolesterolü olan kişilerde karaciğer yağlanması muhtemeldir. Çünkü karaciğer kanı süzerken içerisindeki yağı da depolayacaktır.
- Yüksek Tansiyon Hastalığı: Kan basıncının artması sonucu damarlarda meydana gelen genişleme; kandaki yağ akışının bozulmasına sebep olur. Bu sebepten dolayı karaciğer fazla yağ toplar.
- Diğer Sebepler: Karaciğer yağlanmasında en büyük sebepler yukarıdaki maddelerdir ancak farklı durumlarda da yağlanma meydana gelebilir. Sürekli ve uzun süreli ilaç kullanmak, çeşitli mide ameliyatları, uzun süreli açlık ya da çok sık yemek yeme alışkanlıkları, hızlı kilo kaybetme ya da hızlı kilo alma gibi ekstrem durumlar karaciğerde yağlanmaya sebep olur.
Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması hastalığı günümüzde çoğu insanda meydana gelmektedir. Bunun sebebi zaman geçtikçe yapısı bozulan yiyecek ve içeceklerdir. GDO olarak adlandırılan, genetiği bozulmuş ürünlerin tüketiminin artması ile karaciğer yağlanması vakaları doğru orantılı olarak artar. Karaciğer Yağlanması belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Aşırı halsizlik. Halsizlik karaciğer yağlanmasının en büyük ve en sık karşılaşılan belirtilerinden biridir.
- Göğüs çukuru altında meydana gelen ağrılar. Göğüs kafesinin bitim noktasında karaciğerin hemen üstünde şiddetli ağrı hissedilir.
- Çeşitli cilt hastalıklarının artması, kızarıklık, kaşıntı ya da deri dökülmesi gibi sorunlar.
- Sürekli meydana gelen mide bulantısı ve kusma,
- Anal bölgede hemoroit ya da fistül oluşması,
- Ağız kokusunda meydana gelen değişiklik. Asidik bir ağız kokusu olması,
- Hafıza kontrolü ve geçmişi anımsama gibi şeylerde azalmanın meydana gelmesi karaciğer yağlanmasının belirtileri arasındadır.
Karaciğer Yağlanması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genellikle olumsuz yaşam tarzı sonucunda meydana gelen karaciğer yağlanması çeşitli spor, diyet ya da egzersizler ile tedavi edilebilir. Karaciğer yağlanması tedavisi için hastaların Genel Cerrahi Poliklinikleri ya da Dahiliye Hastalıkları bölümlerine gitmeleri gerekir. Karaciğer Yağlanmasına bakan bölümler bunlardır. Hekimin hastayı muayene etmesi ve uygun olan ilaç tedavisine başlaması gereklidir.
Karaciğer Yağlanmasına Ne iyi Gelir? Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Karaciğer yağlanması hastalığının tedavisinde ilaç kadar yapılan egzersiz, beslenme alışkanlığının değiştirilmesi ve egzersizin de önemi büyüktür. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler şunlardır.
- Elma ya da üzüm sirkesi,
- Limon (Bol C Vitamini),
- Kuruhindiba (Karahindiba olarak bilinir),
- Yeşil Çay,
- Papatya çayı,
- Maydanoz,
- Kereviz ve ceviz karaciğer yağlanmasına iyi gelen besinler arasında en iyileridir.
Maydanoz Kürü
