HPV Virüsü Nedir ?
HPV Virüsü Nedir ?

HPV, bir çeşit insan papillom virüsü ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. HPV virüsü, genellikle zararsızdır ve kendiliğinden geçer; ancak bazı tipleri kansere ya da genital siğillere neden olabilir.
HPV Tipleri Nelerdir ?
100’ün üzerinde HPV tipi vardır; bunların %40’ı, genital bölgenin yanı sıra ağız ve boğaz gibi vücudun farklı bölgelerini de enfekte edebilir. Bu tür HPV virüsleri, cinsel yolla bulaşmaktadır; diğer HPV tipleri genellikle el ve ayaklarda siğillere neden olur, ancak bunlar cinsel yolla bulaşmazlar.
Genital HPV enfeksiyonları çok yaygındır; aslına bakarsanız, cinsel hayatı olan hemen herkes, hayatının bir bölümünde HPV virüsünü alır. Cinsel yolla bulaşan HPV, çoğu kişide herhangi bir belirti göstermez, bu nedenle genellikle kişi enfekte olduğunu bilmez.
- Genital siğillere neden olan iki tip HPV vardır. Genital bölgede oluşan siğiller pek sevilmez; ancak düşük riskli olarak kabul edilirler, çünkü kanser ya da farklı bir ciddi sağlık problemlerine neden olmazlar.
- Bazı HPV türleri bazen kansere neden olabilir; bunlara yüksek riskli HPV denilmektedir. Rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni HPV ile bağlantılıdır.
- HPV virüsü ayrıca; ağızda, boğazda, peniste, anüste ve vajinada da kansere neden olabilir.
HPV Belirtileri Nelerdir ?

Yüksek riskli HPV virüsü, herhangi bir belirti vermeden ilerleyebilir, çünkü vücut, bağışıklık sisteminin zarar görmemesi için virüs ile savaşmaktadır. Ne yazık ki yüksek riskli HPV virüsü bulaşan çoğu insan, ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmadan bunu anlamayabiliyor. Bu nedenle, düzenli olarak test yaptırılması, yüksek riskli HPV türleri açısından çok önemlidir. Genital bölgedeki anormal değişimler, doktorunuz tarafından gözlemlenir ve kansere dönüşmeden önce tedavi edilebilirdir.
Çoğu kişide belirtileri görülmese de, bazı kişilerde siğiller gelişebilir. Belirtiler, virüsün tipine bağlı olarak değişiklik gösterir. Uzmanlar, özellikle bir kaç HPV türünün, genital bölgede görülen siğillerin tamamına yakınından sorumlu olduğunu belirtiyor.
HPV virüsü; kadın ve erkeklerde farklı kanser türlerine neden olur. Kadınlarda özellikle rahim ağzı kanseri ile bağlantılıdır. Aslına bakarsanız, kadınlarda rahim ağzı kanserinin bilinen tek nedeni bu virüstür. Erkeklerde ise penis kanserine neden olabilir. Bununla birlikte hem erkek hem kadında; anal kanseri, boğaz kanseri ve genital siğillere neden olabilir.
Kadınların bağışıklık sistemi, bu virüsün neden olduğu enfeksiyonlara karşı daha güçlü bir savunma geliştirir; bu nedenle kadınlarda daha az görülür. Kadınların aksine erkekler, her zaman bu virüse karşı güçlü bir savunma oluşturmazlar.
- HPV ile bağlantılı olan penis kanseri; bölgenin renginde ve kalınlığında değişimlere neden olabilir ya da bölgede ağrılı bir yara oluşabilir.
- Yine HPV ile bağlantılı olduğu belirtilen anal kanser türünde; bölgede kanamalar, ağrılar, kaşıntı, akıntı ya da bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelebilir.
- Vulva kanserinde de yine bölgenin renginde ve kalınlığında değişimler gözlemlenir. Bölgede ağrılar ve kaşıntı görülebilir.
- HPV ile ilişkili olduğu bilinen boğaz kanserinde; boğaz ağrıları, kronikleşen kulak ağrıları, öksürük, yutkunma ya da nefes almada zorlanma, hızlı kilo verme ya da boyun bölgesinde kitle gözlemlenebilir.
HPV Testi Nedir ?

Bir HPV testinin amacı; kadın ve erkekte bu virüse bağlı olarak görülen kanser türleri ile ilişkili olan yüksek riskli HPV tiplerinin enfekte olup olmadığını anlamaktır. Enfeksiyon, cinsel ilişkinin başladığı ilk 10 yılda çok yaygındır ve genellikle vücuttan temizlenir. HPV testleri, genellikle yüksek dereceli bir anormallik için tedavi görmüş kadınlar için tavsiye edilir.
Smear testi, genital bölgedeki hücrelerdeki değişiklikleri takip eder ve normale döndüğünden emin olur. Ayrıca rahim ağzı ve genital bölgenin yakından takip edilmesini sağlayan kolposkopi ile, 10-15 dakikalık bir muayenenin ardından, yüksek riskli bir virüsün olup olmadığı belirlenmektedir. Bu muayeneler sırasında hasta, herhangi bir acı çekmez.
HPV Virüsünden Nasıl Korunulur ?

HPV tedavisi için kesin bir yöntem yoktur; ancak sağlığınızı HPV’nin olumsuz etkilerinden korumak için yapabileceğiniz şeyler var. Örneğin, belirli HPV türlerinden korunmanıza yardımcı olabilecek aşıları tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, HPV nedeniyle genital bölgede oluşan siğiller, doktorunuz tarafından alınabilir.
Yüksek riskli grupta yer alan virüsler, genellikle kansere dönüşmeden önce tedavi edilebilirdir; bu nedenle düzenli olarak HPV testi yaptırmak önemlidir. Prezervatif ve diğer korunma yöntemleri, virüsü alma şansınızı azaltmaya yardımcı olmaktadır, fakat yine de kesin çözüm değildir.
HPV Aşısı

HPV virüsünün bulaşmasını önlemenin en iyi yolu, HPV aşısıdır. Bazı uzmanlar, gençlerin HPV aşısı yaptırmasını ve böylece virüse maruz kalmadan önce korunmalarını önermektedir. Ayrıca, HPV aşısının ergenlik döneminde yaptırılması, daha güçlü bir bağışıklık savunması geliştirilmesine de yardımcı olur. Aşı, 26 yaşına kadar kadınlara ve 21 yaşına kadar olan erkeklere yapılabilir.
HPV aşısı, kadınlarda HPV virüsü ile bağlantılı olan rahim ağzı kanserinin önlenmesi için de önerilmektedir. Aşı, kadın ve erkekte kansere neden olan virüslerin yaklaşık %80’ini önleyebilir.
HPV aşısının yan etkileri, genellikle hafiftir. Aşı yapıldıktan sonra; kolda ağrı, kızarıklık ya da şişlik, ateş, baş ağrısı, yorgun hissetme ya da kas ve eklem ağrıları görülebilir. Ayrıca, aşı yapıldıktan sonra kişi, solgun görülebilir ancak bu, HPV aşısının kendisinden değil, enjeksiyon prosedüründen kaynaklanmaktadır.
Gençler de dahil olmak üzere her yıl, milyonlarca insana HPV bulaşıyor. Viral enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan aşılar gibi, HPV aşıları da vücut HPV ile karşılaştığında, vürusa bağlanan ve hücrelerin enfekte olmasını engelleyen antikorlar üretmeye teşvik eder.
HPV aşısı, virüse maruz kalmadan önce verildiğinde; hedeflenen HPV tiplerinin enfeksiyona neden olmasını engellemede son derece etkilidir. Bu, bireylerin cinsel ilişkiye girmesinden önce yapılması anlamına gelir. HPV aşıları, dünya üzerinde rahim ağzı kanserini 3’te 2 oranında azaltma potansiyeline sahiptir.