Genital Siğil Nedir ?

Genital Siğil Nedir ?

Genital Siğil Nedir
Genital Siğil Nedir

Genital bölge yakınlarında çıkan küçük, gri veya cilt rengindeki ufak çıkıntılara genital siğil denir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların en yaygın ortak belirtisi olan genital siğillerin oluşumuna çoğunlukla HPV (human papilloma virus) yol açar. Her iki cinsiyette de bu hastalık görülebilir.

Siğiller genellikle vajina, vulva, üretra, rahim, penis veya anüs bölgesinde belirebilir. Bazı vakalarda siğil fark edilemeyecek kadar küçük ve düz yapıya sahip olabilir. Bazen de birden fazla siğil bir arada kümelenerek genital bölge etrafında oluşum gösterebilir. Tehlikeli değillerdir ve kolaylıkla tedavi edilebilirler.
Kaşınma, kanama, yanma veya acı hissine yol açabilen genital siğillerin oluşumu aylar veya bazı durumlarda yıllar sürebilir. Tedavisi mümkün olan genital siğillerin nasıl ortadan kaldırılması gerektiğine doktorunuz karar verecektir. Asitli ve ameliyatlı çözümlerin yanı sıra ilaç tedavisi veya kriyoterapi (siğili dondurarak yok etme) de uygulanabilir.
ABD’de her yıl ortalama 360 bin kişi genital siğil rahatsızlığı için hastanelere başvurmaktadır. Ülkemizde ise bu rahatsızlığa dair net bir veri bulunmamaktadır.

Genital Siğil Nasıl Olur ?

Genital Siğil Nasıl Olur
Genital Siğil Nasıl Olur
Tensel temas sonucu genital siğil bir hastadan diğerine geçiş yapabilir. Genellikle vajinal, anal veya oral ilişki yoluyla bulaşan genital siğil cinsel birleşme olmadan da bulaşabilir. Normal doğum yoluyla bebek sahibi olan genital siğilli annelerin küçük bebeklerinde de bu rahatsızlığın görülebildiği rapor edilmiştir.
Genital siğiller vücudun başka herhangi bir yerinde oluşabilecek siğillerden farklıdır. Bu yüzden sizin veya partnerinizin elinde, ayağında veya vücudunun başka bir yerinde çıkan siğillere dokunmanızla genital siğil oluşmaz. Hastalıklı bir cinsel partnerle girdiğiniz ilişki sonucu bulaşan genital siğilin oluşumu bazen haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. Öte yandan hem kadınlar hem de erkekler genital siğil rahatsızlığına yakalanabilir, ancak semptomlar her iki cinsiyet için farklılık gösterir.

Kadınlarda: Genital siğiller vajina, anüs veya serviks bölgesinde etkisini gösterebilir. Boyutları ise kimi zaman çok küçük, kimi zaman da kümelenmiş şekilde büyüktür. Renkleri kırmızıya çalabileceği gibi beyaz da olabilir. Son dönemde korunmasız ilişkiye giren bir kadın olarak genital siğil oluşumundan şüpheleniyorsanız, doktorunuzdan sizi muayene etmesini isteyebilirsiniz. Genital siğil oluşumunu tetikleyen HPV testini yapmanızda da fayda olacaktır. Duruma göre doktorunuz siğilden bir parça alıp virüsün bulaşıp bulaşmadığını öğrenmek adına biyopsi yapabilir. Bazen genital siğiller vajinanın içinde oluşabilir ve fark etmesi zor olabilir. Bazen de genital siğil sandığınız bir şişlik, başka bir rahatsızlığın habercisi olabilir.
Erkeklerde: Penis, testis torbası ve anüs bölgesinin etrafında oluşabilen siğillerin erkeklerde hangi virüsün etkisi ile tetiklendiğine dair henüz bir bilgiye sahip değiliz. Bu noktada genital siğil oluşumunu gözlemleyen erkeklerin ilk fırsatta doktora gitmesi tavsiye ediliyor. Öte yandan hem kadın, hem de erkek hastalarda genital siğillerin dudak, ağız, dil ve boğaz bölgesinde oluşabildiği de gözlemlenmiştir

Genital Siğil Nasıl Teşhis Edilir?

Genital Siğil Nasıl Teşhis Edilir
Genital Siğil Nasıl Teşhis Edilir
Dokunduğunuzda acı vermeyen, deri renginde veya beyaz / gri karışımı bir renkte olabilen, vajina, anüs, penis veya kasık bölgesinde oluşan, şekil olarak karnabahara benzeyen ve birden fazla bölgeyi etkileyebilen et parçası oluşumu gözlüyorsanız; genital siğil rahatsızlığına yakalanmış olabilirsiniz. Öte yandan genital bölgede hassasiyet veya kaşınma hissi de genital siğil teşhisine yardımcı olur.
Aynanın karşısına geçerek veya genital bölgelerinizi elle muayene ederek herhangi bir siğil oluşumu olup olmadığını test edebilmeniz mümkün. Bu işlemleri cinsel partnerinizin yapmasını da mutlaka sağlamanız tavsiye edilir. Bazı nadir durumlarda genital siğiller yukarıda listelenen belirtilerden hiçbirini taşımaz ve gözle görülebilen yerlerde çıkmaz. Bu ihtimali de her zaman için akılda tutmakta fayda olacaktır.
Özellikle anüs bölgesinde çıkan genital siğiller çoğunlukla basur rahatsızlığıyla karıştırılabiliyor. Bunun için mutlaka bir uzman doktorda muayene olmak gerekir. Genelde de elle yapılan muayeneler sonucu, kan testi veya biyopsiye ihtiyaç duymadan genital siğil teşhisi yapılabilir.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 4 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu