Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir ?
Genital Siğil Nasıl Tedavi Edilir ?

Görüntü olarak kişiyi rahatsız edici olabilse de, genital siğiller çoğunlukla herhangi bir rahatsızlığa yol açmazlar. En sık görülen şikâyetler yanma ve kaşınma gibi nispeten “küçük” şikâyetlerdir. Derinin üzerinde oluşan ve gözle görülebilen cinsel siğilleri tedavi ederken en çok kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Krem ve jel gibi sürülebilir ilaçları kullanmak
- Siğilleri dondurarak kaskatı kesmek (kriyoterapi)
- Cerrahi operasyon
- Asitli çözümler
Genital siğilin büyüklüğü, oluşma şekli ve sayısı bu tedavi yöntemlerinden hangisinin tercih edileceğini doğrudan etkileyecektir.
Vücuda dışarıdan sürülen krem ve jellerle bağışıklık sisteminin güçlenmesi, bu yolla siğillerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Yaygın olan bir diğer yöntemse kriyoterapi ile siğili dondurarak tedavi etmektir. 10-20 saniye kadar süren ve lokal anestezi sayesinde hastanın acı çekmesinin de önüne geçen bu yönteme el ve ayaklarda çıkan siğillerin tedavisinde de başvurulabiliyor. Cerrahi operasyon ve asitle yakarak siğili ortadan kaldırma seçenekleri ise doktorlar tarafından tercih edilecek son çaredir. Öte yandan tedavi için başvurduğunuz doktor, rahatsızlığınızla ilgili size aşağıdaki soruları yöneltebilir:
- Cinsel ilişki esnasında korunuyor musunuz?
- Birden fazla cinsel partneriniz var mı?
- Siz ve cinsel partneriniz cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı test yaptırdınız mı?
- Hamile misiniz veya hamile kalmayı planlıyor musunuz?
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar doğrultusunda doktorunuz sizi elle muayene edebilir veya siğilden bir parça alarak biyopsiye gönderebilir. HIV veya sifilis testi için kan örneği vermeniz de gerekebilir. Elde edilecek sonuçlar doğrultusunda tedavi için gerekli yol belirlenir.
Genital siğiller tedavi edilmezse çoğunlukla herhangi bir rahatsızlığa yol açmazlar, ancak ilerleyen dönemlerde rahatsız edici yeni siğillerin oluşumu gözlemlenebilir.
Kimler Genital Siğil Riski Altında ?

Cinsel hayatı aktif olan herhangi birisi HPV’ye yakalanabilir veya bu rahatsızlığı başkalarına bulaştırabilir. Ancak bazı etkenler genital siğillerin oluşma ihtimalini daha da artırır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir.
- Birden fazla cinsel partnere sahip olmak (Veya böyle bir partnerle ilişkiye girmek)
- Hamile olmak
- Zayıflamış veya hasar görmüş bağışıklık sistemi
- Sigara içmek
9 ila 26 yaş aralığındaki kişilerde genital siğil oluşumunu engelleyen bir aşı mevcut. 6 ayda bir vurulabileceğiniz bu aşıyla cinsel yollarla bulaşan genital siğillerden korunabilmek mümkün. Ancak bu aşının HPV’nin bulaşmasını önlemek için geliştirildiğini, halihazırda HPV’ye yakalananları tedavi edemeyeceğini de not düşmek gerekir.
Genital Siğil Oluşumu Önlenebilir mi ?

Evet, alabileceğiniz bazı ufak önlemlerle genital siğil oluşumunu engelleyebilirsiniz. Genital siğil rahatsızlığına yakalanmamak veya bu rahatsızlığı yaymamak için partnerinizin herhangi bir cinsel hastalığının olmaması gerekir. Partnerinizle HPV’nin kolaylıkla yayıldığını, kondom kullanılsa dahi bu rahatsızlığın önüne geçilmekte zorlanıldığını konuşabilirsiniz. Bunun için cinsel ilişki esnasında kondom kullanımını standart hale getirmenizde fayda olabilir.
Cinsel ilişkiye girilen kişi sayısını sınırlamak, genital siğil tedavisi gören veya genital siğili olan kişilerle ilişkiye girmemek, HPV aşısı olmak gibi önlemleri alarak kendinizi genital siğillerden koruyabilmeniz mümkün.
Genital siğil için hangi bölüme başvurulur sorusu da akıllara takılabilmektedir. Cinse yolla bulaşan hastalıklar üzerine ihtisas yapmış ürologlar genital siğil tedavisi için gerekli muayene, teşhis ve tanı işlemlerini gerçekleştirebilir. Bunun için hastanelerin üroloji servisinden randevu alabilirsiniz.