Epilepsi Hastalığı Nedir ve Epilepsi Tedavisi Nelerdir ?

Epilepsi hangi bölüm bakar ?

Epilepsi Hastalığı Nedir ?

Epilepsi Hastalığı Nedir ?
Epilepsi hastalığı nedir ?
Halk arasında “Sara” olarak bilinen epilepsi, beyinde meydana gelen ve sinir sistemini etkileyen anormal elektriksel aktiviteler sonucu meydana çıkan bir hastalıktır. Epilepsi hastalığı beyinden çıkan uyarılar sonucunda aktif olur ve sonucunda hastalar “Epileptik Kriz” geçirirler.
Epileptik kriz sırasında kişide geçici bilinç kaybı ve fiziksel değişiklikler görülebilir. Epilepsi hastalığı yalnızca ortak bir yaş grubunda ya da belirli kalıtsal hastalığı olanlarda meydana gelmez. Hastalığın ülkemizde görülme sıklığı %1 ve %2 oranındadır. Çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda görülme oranı hemen hemen aynıdır. Doğrudan sinir sistemini etkilediği için nörolojik bir vakadır.

Epilepsi Hastalığı Nedenleri Nelerdir ?

Epilepsi hastalığı nedenleri nelerdir ?
Epilepsi hastalığı nedenleri nelerdir ?
Sara hastalığı çocuk yaşta görülmeye başlanır. Özellikle 16 yaşına kadar çocuklarda görülme sıklığı normalden daha fazladır. Bu yaşlarda çocuklar sinir sistemlerini kontrol edemez ve sonucunda epileptik nöbet geçirebilir. Ancak unutulmamalıdır ki yalnızca 1 kere epileptik nöbet geçirmek kişinin epilepsi hastası olduğunun göstergesi değildir. Bazı psikolojik durumlarda kişilerin epileptik nöbetler geçirdiği görülmüştür.
Peki, epilepsi hastalığının sebepleri nelerdir ?
  • Genetik hastalıklar ve Kalıtsal özellikler: Kişilerde genetik olarak meydana gelen çevresel duyarlılıkların epilepsi hastalığına yol açtığı gözlemlenmiştir. Her 500 epilepsi hastasından yaklaşık 100 tanesi bu sebepten dolayı sara krizleri geçirmektedir.
  • Kafa Bölgesi Travması: YDT (Yumuşak Doku Travması) olarak adlandırılan, kafa ve baş bölgesine alınan darbeler sonucu ani olarak geçirilen epilepsi çeşididir.
  • Beyin ve Damar Hastalıkları: Beyinde meydana gelen en ufak aksaklığın bile epilepsiye yol açtığı gözlemlenmiştir. Felç, beyin tümörü ya da direkt beyne etki eden bu tarz hastalıklar epilepsi sebepleri arasında yer alır. Halk arasında “İnme” olarak bilinen ani felç geçirmelerde kişilerin epileptik nöbet geçirmeleri muhtemeldir.
  • Gelişim Bozuklukları: Epilepsi hastalığı genelde otizm ya da nörofibromatözis gibi gelişim bozukluğu hastalıklarının olduğu kişilerde ortaya çıkar. Gelişim bozukluğu olan kişilerde beyinde bulunan nöronların gelişimi geç tamamlandığı için epilepsi riski bulunur.
Bunların haricinde bulaşıcı hastalıklar ve doğum öncesi anne karnında meydana gelen hastalıklar da epilepsi hastalığı sebepleri arasında yer alır. Epilepsi hastalarında epileptik nöbeti tetikleyen bazı durumlar vardır. Bu durumlar sırası ile şu şekilde ifade edilebilir:
  1. Uyku düzensizliği, uyku eksikliği,
  2. Sinir ve strese bağlı meydana çıkan sara krizi,
  3. Hipoglisemi olarak adlandırılan kan şekeri düşüklüğü,
  4. Aşırı alkol ve uyarıcı diğer uyuşturucu maddelerin tüketimi,
  5. Yüksek ateşli hastalıklar ve bazı ilaçlar,
  6. Yetersiz ve düzensiz beslenme şekli,
  7. Aşırı ışık ya da sürekli açılıp kapanan sert flaşörler,
Gibi epilepsi hastalığını tetikleyen sebepler mevcuttur. Örneğin aşırı sinirlenme durumunda kendisinde kısmı titremeler, vücudun herhangi bir yerinde uyuşma ya da his kaybı gibi şeyler hisseden kişilerin uzman hekimlere muayene olması ve epileptik nöbet geçirmemek için gerekli tedaviye başlaması önem arz eder.

Epilepsi Tedavisi Nelerdir ?

Epilepsi tedavisi nelerdir ?
Epilepsi tedavisi nelerdir ?
Epilepsi hastalığında tanı ve teşhis çok önemlidir. Yaklaşık 30 çeşit farklı epileptik vaka bulunur. Bunlar kişide mevcut olan hastalık ya da epilepsiye sebep olan sorunlara göre ayrıştırılır. Epilepsi tedavisi için hastalığın hangi çeşitten olduğu uygun muayene ile tespit edilmeli ve sonrasında tedaviye başlanmalıdır.

Nöroloji hekimleri, ilk defa sara nöbeti geçiren kişilerde anti-epileptik ilaçlarına başlamazlar. 2. Nöbetin gelmesini beklerler. Bunun sebebi şudur: İnsanlar sinirsel faktörlere bağlı olarak hayatlarında 1 kez epileptik nöbet geçirebilirler. Bu onların epilepsi hastalığı olduğunu kanıtlamaz. Ancak 1 kez sara krizi geçirmiş hastalarda ilaç tedavisi için MR çekilir. Çekilen MR sonucunda beyinde herhangi bir hasar görülürse anti-epileptik ilaçlara başlanabilir. Anti-Epileptik ilaç kullanan epilepsi hastalarının yaklaşık %80’i epileptik nöbetlerden kurtulmuştur.

Epilepsi hastalığı doğrudan beyin ve sinirlerini ilgilendiren bir durum olduğu için ameliyat doktor tarafından tercih edilmez. Ameliyat sırasında ya da epilepsi ameliyatı sonrası hastada çeşitli yan etkiler meydana gelebilir.

Epilepsi ameliyatı sonrası kişinin felçli ya da tremor hastalığına yakalanma riski çok yüksektir. Ameliyat yerine kişilerin göğsüne bir cihaz takılır. Bu cihaz epileptik krizleri sinir sistemine gönderdiği elektromanyetik dalgalar ile durdurma özelliğine sahiptir. İsmi geçen tedavi yöntemi “Vagus Sinir Stimilasyonu” olarak adlandırılır.

Epilepsi Hangi Bölüm Bakar ?

Epilepsi hangi bölüm bakar ?
Epilepsi hastalığı hangi bölüm bakar ?
Epilepsi hastalığı beyin ve sinir ile ilişkili olduğu için yalnızca Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanları tarafından tedavi edilebilir. Beyin ve Sinir hekimlerine randevu almak için Beyin ve Sinir Cerrahisi Polikliniklerinden randevu alabilirsiniz. Ayrıca nörolojik bir vaka olduğu için bazı hastanelerde bulunan Nöroloji klinikleri de kullanılabilir.
Epilepsi hastalığına hangi bölüm bakar ? sorusunun cevabı “Beyin ve Sinir Cerrahisi” ile birlikte “Nöroloji” poliklinikleridir.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 1 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu