Boğmaca Hastalığı nedir ?

Boğmaca Hastalığı Nedir ?

Boğmaca Hastalığı nedir
Boğmaca Hastalığı nedir ?
Boğmaca hastalığı, özellikle yaz ve sonbahar aylarında görülen bir çocuk hastalığıdır. Etkileri dolayısıyla tehlikeli bir hastalık olmasından ve hayati risk doğurmasından dolayı, doktorlar tüm aileleri uyarmaktadır. Çocuklarda boğmaca hastalığı, önemsenecek derecede şiddetli belirtiler göstermektedir. Çocuğun yaşam kalitesini ciddi şekilde bozmakta ve kimi çocukta uzun süreli tedavi gerektirmektedir. Çocuklar, vücut dirençleri düşük olduğu için, enfeksiyonel hastalıklara çok sık yakalanmakta ve özellikle kış aylarında sürekli öksürükle baş etmek zorunda kalmaktadır.
Bazen üst solunum yolu kaynaklı olduğu düşünülen öksürükler, boğmaca hastalığının belirtisi olarak ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle, çocuğun öksürük krizleri takip edilmeli, sürekli tekrarlayan ve aynı zamanda solunum güçlüğüne neden olan öksürükler, boğmaca tehlikesi düşünülerek gereken tedavi için doktora başvurulmalıdır.

Boğmaca Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Boğmaca hastalığının belirtileri nelerdir ?
Boğmaca hastalığının belirtileri nelerdir ?
Boğmaca hastalığının belirtileri ilk aşamada grip belirtileriyle karıştırılmaktadır. Burun akıntısı, hapşurma, hafif ateş ve öksürükle başlayan hastalığın belirtileri, giderek şiddetlenmektedir. Hastalık ilerledikçe, öksürüğün şiddeti artar ve ağır nöbetler şeklinde kendini gösterir. Yapışkan ve koyu renkli balgam, boğmacanın ilerlediği dönemlerde ortaya çıkardığı belirtilerdendir. Hastalığın en önemli belirtisi ise, adından da anlaşılacağı üzere sebep olduğu boğulma hissidir. Kusma, boğmaca hastalığına yakalanan kişilerde görülen belirtilerdendir. Bu belirtilere zaman zaman, nefes almada zorluk, hıçkırık ve baş ağrısı eşlik edebilir.
Hastalık, kuluçka döneminde basit bir soğuk algınlığını düşündürecek belirtilerle başlar, ancak belirli bir süre içerisinde iyileşmek yerine iyice şiddetlenir. Bu noktada, boğmaca hastalığının teşhis edilmesi için, daha ciddi belirtilerini göstermeye başlar. Çocuk geceleri kalitesiz ve kısa süreli uykuya bağlı olarak, sürekli huzursuz olur ve ağlama nöbetleri geçirir. Şiddetli öksürük ve ağlama nöbetlerinde zaman zaman, çocuğun yüzünde morarma, gözlerinin kızarması ve dilinin dışarı fırlaması gibi korkutan belirtiler görülür. Bazen aşırı terleme ve kusmada görülen boğmaca nöbeti kısa sürede geçer ve çocuk normal hayatına döner. Ancak, tabiki hastalık tedavi edilmiş değildir ve mutlaka tıbbi müdahale gerekmektedir.

Boğmaca Hastalığının Nedenleri

Boğmaca hastalığı'nın nedenleri nelerdir ?
Boğmaca hastalığının nedenleri nelerdir ?
Boğmaca hastalığının temel nedeni, solunum yollarında rahatlıkla üreyip yayılabilecek bir virüstür. Hastaların, öksürme, konuşma ve hapşurma ile yaydığı tükürükler ile, üst solunum yollarına girer, burada üreyerek yayılır. Bulaşma süresi, hastalığın ortaya çıkmasından itibaren bir ay kadar devam etmektedir.
Boğmaca oluştuktan sonra, çocukta bu hastalığa karşı bağışıklık gelişmektedir. Ancak, bir süre sonra yine aşı yaptırılarak hastalığın tekrarlama riski ortadan kaldırılmalıdır. Boğmaca, yapı olarak bulaşıcıdır ve bir grupta tek çocuğa bulaşması tüm çocukları etkisi altına alması için yeterlidir.

Boğmaca Nasıl Bulaşır?

Boğmaca hastalığı nasıl bulaşır?
Boğmaca hastalığı nasıl bulaşır?
Boğmaca, bulaşıcı bir hastalıktır. Mikrop, üst solunum yollarıyla bulaşır. Belirli bir insan topluluğunda bir kişiyi etkileyen boğmaca, toplulukta bağışıklık sistemi zayıf olan tüm bireyleri etkiler. Daha çok çocukluk çağında görülen boğmaca, nadir olarak yetişkinlerde de görülür. Çocuklarda en sık görülen yaş aralığı, 2 ile 7 yaş aralığıdır. Ancak, 2 yaşından küçük çocuklarda görülme sıklığı da fazladır.
Öksürük ve hapşırma sırasında çok sayıda mikrop dışarı çıktığından, hastalığın sağlıklı kişiye bulaşması oldukça kolaydır. Hastalığın bulaşması için en tehlikeli dönem, ilk evrelerde öksürüğün başladığı dönemdir. Öksürük başladıktan sonraki 15 günlük süreç, hastalığın bulaşması için en tehlikeli süreçtir. Özellikle çocuklar, elini ağzına götürmesi veya diğer çocuklarla farketmeden çok yakın temasta bulunmasından dolayı hastalığın bulaşması oldukça kolay olmaktadır.

Boğmaca Hastalığının Tehlikesi Nedir?

Boğmaca hastalığı'nın tehlikesi nedir?
Boğmaca hastalığının tehlikesi nedir?

Boğmaca hastalığı, tedavi edilmezse bazı komplikasyonlara neden olabilir. Yapılan tıbbi araştırmalar, boğmacaya yakalanan çocuklar arasında her 25 vakadan birinin ölümle sonuçlandığını göstermektedir. Ölüm haricinde, zamanında tedavi edilmeyen boğmaca, değişik hastalıklara da sebep olabilir. Bu hastalıklar içerisinde en önemli olan zatürredir. Nadiren de olsa, boğmaca hastalığı, akciğer iltihaplanmasına sebep olur.

Boğmacanın sebep olduğu virüsler ve tahribat dolayısıyla bronşit, çocukta ortaya çıkabilecek ikincil hastalıklardan birisidir. İyice zayıflayan bağışıklık sistemi dolayısıyla, çoğu çocukta bu dönemde orta kulak iltihabı görülür. Şiddetli öksürüğe bağlı olarak, burun kanaması görülebilir. Hastalığın etkilerinin şiddetli olmasından dolayı tüm vücudu olumsuz etkilemesine bağlı olarak, kalple ilgili bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Ölümle sonuçlanan vakaların nedeni, boğmacanın tedavi edilmediği takdirde sebep olduğu bu ikincil hastalıklardır. Eski dönemlerde daha olumsuz sonuçlar doğuran boğmaca, günümüzde kolaylıkla tedavi edilmektedir. Ancak önemli olan, zamanında ve gereken şekillerde müdahale edilmesidir.

Boğmaca Hastalığının Tanı ve Tedavisi Nedir ?

Boğmaca Hastalığının Tanı ve Tedavisi Nedir ?
Boğmaca Hastalığının Tanı ve Tedavisi Nedir ?

Boğmaca hastalığı en çok, ilk dönemlerde bulaşır. Çünkü bu dönemde, boğmacanın varlığını düşündürecek belirtiler göstermemektedir. Hastalığın hem etkili ve kolay şekilde tedavisi hem de diğer kişilere bulaşmasının önlenmesi açısından erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Boğmaca hastalığının tanı koyulabilmesi için, belirtilerin tüm şekliyle anlatılması gerekmektedir. Ateşin derecesi, öksürüğün şiddeti ve aralıkları ile diğer belirtiler, doğru teşhis için gereklidir. Doktor, hastalığı erken dönemde teşhis etmek için, dil çubuğuyla soluk borusuna baskı uygulayarak nöbeti başlatabilir. Boğmaca tanısı koyulduktan sonra hasta, dış ortamdan uzaklaştırılır ve tedaviye başlanır.

Boğmaca hastalığının tedavisi, yeni tedavi teknikleri ve teknolojik ekipmanlarla kolaylıkla  yapılmaktadır. İltihaplanma için antibiyotik içerikli ilaçlar, havale ve nöbetler için sakinleştirici ilaçlar ve özel karışımdan oluşan serumlar, hastalığın tedavisinde ilk uygulanacak yöntemlerdir. Hastalığın seyri ve çocuğun genel sağlık durumuna göre farklı tedavi teknikleri de uygulanabilir. Özellikle, boğmacaya bağlı olarak oluşan ikinci bir hastalık varsa, tedavi daha farklı şekillerde yapılır.
Boğmaca tedavisinde en önemli olan şey, çocuğun kalabalığa çıkarılmaması ve hastalığın yayılmasının önlenmesidir. Hijyenik bakım ve sağlıklı beslemeyle, tedavi desteklenerek iyileşme süresi hızlandırılabilir.

Yazıyı Puanla

SağlıklıHayat.Net
User Rating: 5 ( 1 votes)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu