Aşırı terleme için hangi doktora gidilir?
Aşırı terleme için hangi doktora gidilir ?
Aşırı terleme sorunu için hastanelerin farklı bölümlerine başvurulabilir. Yetişkinlerde bölgesel terleme yani el, ayak, koltuk altı, yüz gibi belirli sadece belirli bölgelerde ortaya çıkan aşırı terleme sorunu için dermatoloji ya da göğüs cerrahisi bölümüne başvurulması gerekir. Genel terleme ve gece terlemesi içinse hastanelerdeki iç hastalıkları ve göğüs hastalıkları bölümüne başvurulması gerekir.
Çocuklarda aşırı terleme tedavisi için hangi bölüme gidilir ?
Çocuklarda görülen aşırı terleme sorunu için hastanelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüne başvurulması gerekir.
Aşırı terleme nasıl engellenir ?
Aşırı terlemenin nedeni belli olmadığında tedavisi de mümkün değildir. Bu durumda hastalar, aşırı terleme sorunu ile başa çıkmak için bazı önlemler alabilir. Bu önlemler tamamen terlemeyi önlemese de hastanın yaşam kalitesini yükseltmek için etkili olacaktır.
- Aşırı terlemeye önlem olarak ter emici kumaştan üretilmiş giyim ürünleri kullanmak gerekir. Örneğin tamamen pamuklu kumaş ile üretilmiş giyim ürünleri, teri hemen emip kurutma özelliğine sahiptir.
- Dar kıyafetler terlemeyi arttırıp belli olmasına neden olacaktır. Bunun için sentetik olmayan, doğal ipliklerden üretilmiş, bol kesim kıyafetler giymek gerekir.
- Koltuk altı bölgesi teri için kıyafetlerin uygun alanına koltuk altı pedi yerleştirilebilir.
- Ayak bölgesinde aşırı terleme sorunu için sık sık çorap değiştirilmeli, ayrıca deri ayakkabılar giymek ve ayakkabıları çıkardıktan sonra havalandırmak da ayak bölgesindeki terlemenin etkilerini hafifletecektir.
- Çorap olarak antibakteriyel özellikli gümüş ve bakır iplikli ya da tamamen pamuklu kumaşlardan elde edilmiş çoraplar kullanılması gerekir.
- Terlemeyi arttıracak besinlerden uzak durulması da önemli bir etkendir. Bu besinlere örnek olarak çikolata, cips çeşitleri, hazır çorbalar, baharatlı besinler ve alkollü içecekler verilebilir.
Aşırı terleme tedavisi
Aşırı terleme sorunu için nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Örneğin; psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkan aşırı terleme sorununun tedavisinde psikolojiyi düzeltmeye yönelik, sakinleştirici ilaç kullanılabilir. Bunun dışında her tür aşırı terleme için krem şeklinde alimünyum klorid tuzları kullanılabilir. Bu kremler gece yatmadan önce uygulanır. Krem içeriğindeki alimünyum klorid ter bezlerini tıkar ve terlemeyi önler. Gece sürülen kremin ertesi sabah yıkanarak ciltten arındırılması gerekir. Bu tür kremler düzenli ve sık sık kullanıldığında ciltte kızarıklık, kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Bu tür bir sorunda daha az sıklıkta kremin kullanılması, temizliği sırasında ise sabun kullanılmaması gerekir.
Aşırı terleme sorunu yaşayanlar için doktor kontrolünde kullanılabilen bir diğer ilaç grubu ise antikolinerjik ilaçlardır. Bu tür ilaçların içeriğindeki maddeler sinir sisteminin ter bezlerini aktif hale getirmek için kullandığı asetilkolin isimli bir kimyasal maddeyi engeller. Solüsyon ya da tablet şeklinde olabilirler. Propantelin bramür aşırı terleme ilacı olarak ruhsatlı satılır. İdrar yaparken zorlanma, kabızlık, ağız kuruluğu, mide krambı, görmede bulanıklık gibi yan etkileri vardır. Bu nedenle dikkatli kullanılmalı, tedavi esnasında araba kullanımı ya da makine kullanımı yapılmamalıdır.
Ter bezlerini uyarıp bölgedeki sinirleri bloke etmeye yönelik botoks ve iyontoforez uygulamaları da yapılabilir. İyontoforez uygulaması el ve ayak terlemelerinde daha çok uygulanır. Botoks tedavisi ise vücut genelindeki aşırı terleme sorunu için kullanılabilir. Yapılan uygulamanın etkisi bir kaç sürebilir. Botoks sonrasında uygulama bölgesinde şişlik ve ağrı oluşabilir.
Bazı aşırı terleme sorunlarında hastalara uygulanan tedaviler işe yaramaz. Bu durumda hastaya cerrahi tedavi uygulanabilir. Cerrahi işlem koltuk altı ve el terlemesinde daha fazla uygulanır. Uygulamada terlemeye neden olan sinirler operasyon ile kesilir. Nadir olarak bazı deneyimli merkezlerde koltuk altı ter bezleri alınabilir. Aşırı terlemeye çözümler arasında kalıcılığı en yüksek olan bu uygulama zordur. Kimi zaman sadece cerrahi operasyon ile kimi zaman ise hem lazer uygulaması hem de cerrahi operasyon ile koltuk altı ter bezleri alınabilir.
Aşırı terlemeye hangi bitki iyi gelir ?
Bitkisel olarak aşırı terlemeye çözüm adaçayıdır diyebiliriz. Aşırı terleme sorunu olanlar 100 ml suyun içine 2-3 damla adaçayı uçucu yağı ekleyip karıştırıp bu şekilde günde 1-2 kere tüketebilir. Uçucu yağ ile su karışımı gibi adaçayı, çay şeklinde tüketildiğinde de aşırı terleme için etkili olduğu yönünde kaynaklar bulunmaktadır.
Bu kaynaklara göre 150 ml kaynamış suyun içine 1-2 gram adaçayı eklenip 15 dakika demlenir. Ardından çay süzülüp ılık olarak tüketilir. Aşırı terleme sorunu için adaçayı sıcak olarak değil mutlaka ılık şekilde tüketilmelidir.