Apandisit nedir ?
Apandis, karın bölgesinde kalın bağırsağın başlangıcı ile on iki bağırsaklarının başlangıçları arasında yer alan ve parmak şekline benzeyen iç organdır. Apandis ve apandisit farklı şeylerdir. Apandis : İç organa verilen isim, Apandisit : Apandis organında meydana gelen iltihaplı ve enfeksiyonlu durumlardır.
Bugüne kadar yapılan araştırmalar sonucu apandisin vücutta ne gibi görevleri olduğu henüz saptanmamıştır. Uzmanların tahminlerine göre apandis, kalın bağırsaktan geçemeyen iltihaplı virüsleri kendi içerisinde toplayarak diğer organlara zarar gelmesini önlüyor. Ancak burada biriken iltihaplı ya da enfeksiyonlu kalın bağırsak atıklarının daha sonra hangi yollar ile vücuttan dışarı atıldığı bilinmiyor. Eğer apandis iltihaplı atıkları boşaltamaz ise apandisit olarak karşımıza çıkıyor.
Genel olarak 10-17 yaş aralığındaki çocuklarda görülmeye başlanır. Bebeklerde ya da 10 yaş altı kişilerde görülmez. Apandisin içerisindeki enfeksiyon yaş ile birlikte doğru orantılı olarak artmaya devam eder. Apandisit vakasının gerçekleşmesi ortalama 32-45 yaşları arasına denk gelir. Hastaların %70’i apandisiti farkedemez. Geç farkedilen ya da farkedilmeden ağrı şokuna sokan apandisit, ülkemizde acil vakalar arasında en sık görülen rahatsızlıktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için erken teşhis oldukça önemlidir
Apandisit neden oluşur ?
Vücuttaki en önemli sindirim sistemi organlarının arasında yer alan apandis bir takım sebepler sonrası apandisite sebep olur. Apandisitin en belirgin sebebi: Sindirim sisteminde meydana gelen enfeksiyon olarak bilinir. Ayrıca apandis kanalındaki tıkanıklıkar, apandisin etrafını saran zarda meydana gelen enfeksiyonlar ve kalın bağırsaktaki yabancı cisim ve fazla bakteriler, meyve ya da sebze çekirdekleri, ülseratif ya da kolit gibi bağırsak iltihapları da apandisite neden olan unsurlardır. Bu sebeplerden dolayı apandis içerisinde biriken mikroplar zamanlar enfeksiyona dönüşür.
Apandis içerisinde oluşan enfeksiyon, organın şişmesine ve gerilmesine sebep olur. Apandis organı yeri bakımından genişleme ve şişmeye uygun olmadığı için enfeksiyonun artması durumunda patlar. Apandisitin patlamasından önce kişilerde bir takım belirtiler meydana gelir, bu belirtiler dikkate alınmadığı takdirde apandis organı patlayarak içerisindeki enfeksiyonlu sıvıyı vücudun diğer organlarına yayar. Bunun sonucunda hastalarda kalıcı hasar ya da iç organ zehirlenmesi gibi durumlar meydana gelir.
Apandisitin patladıktan sonra acil hekimleri tarafından yapılan müdahale sonucu diğer iç organların zarar görmesi engellenebilir ancak en etkin ve çözüm sunan tedavi şekli cerrahi ameliyatlardır. Apandisit ameliyatı olan bireylerde ilerleyen dönemde aynı durumun tekrar yaşanması imkansızdır.
Apandisit belirtileri nelerdir ?
Hastalığın belirtileri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için apandis organının yerini tam olarak bilmek gerekir. Karın boşluğunun sağ alt kısmında yer alan apandis genelde karaciğerin bulunduğu nokta ile karıştırılır. Karaciğerin iki parmak altı ve kalın bağırsağın başlangıç noktasında yer alır. Apandisit belirtileri genellikle bu bölgede meydana gelir;
- Göbek deliğinin sağ tarafında şiddetli karın ağrıları ve sancıları,
- Anormal karın şişliği, apandisin olduğu yerde el ile hissedilebilen kitle,
- İdrar yanması, çok sık tuvalete çıkma isteği,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Yüksek ateş gibi belirtiler taşır.
Apandisit enfeksiyonlu bir hastalık olduğu için en sık görülen belirtisi yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısıdır. Hastalarının çoğu ağrı ya da sancıdan dolayı kısa süreli şok/baygınlık geçirir ve acil polikliniklerine götürülür. Bunun sebebi insanlarda apandisit şüphesinin erken oluşmaması ve gerekli kontrollerin yapılmamasıdır. Kendisinde aşağıdaki maddelere benzer sorun gören kişilerin apandisit şüphesi ile hekime gitmesi uygundur.
- İstemsiz şekilde gerçekleşen aşırı kilo kaybı,
- Yemeklerden ya da ilaç kullanımından sonra artan şiddetli karın ağrısı,
- Yüksek ateş ile birlikte meydana gelen halsizlik ya da sürekli uyku hali,
- Karın bölgesinde şişlik, sertlik ya da hassasiyetin artması durumlarında;
Kontrol amaçlı hekimlere gidilerek muayene olmak gerekir. Aksi halde beklenmedik bir sırada apandisitiniz patlayabilir ve ağrı şokuna sebep olabilir.
Apandisit ameliyatı nasıl yapılır ?
Apandisitin ameliyatları erken teşhislerde tercih edilmez ancak ilerlemiş durumda olan ya da patlamış olan apandisit vakalarında ameliyatsız bir tedavi mümkün değildir. Apandisit ameliyatı ile apandis içerisindeki enfeksiyonlu sıvının alınması, apandis organının tamamen alınması ya da patladıktan sonra iç organlara temas eden iltihabın temizlenmesi amaçlanır. Genelde acil olarak gerçekleştirilen apandisit ameliyatlarının tümü genel anestezi altında yapılır. Apandisten dağılan iltihabın iç organlara zarar vermemesi için ameliyatın acil olarak gerçekleştirilmesi mecburidir.
Apandisit ameliyatı açık ya da kapalı şekilde gerçekleştirilebilir. 2017 yılı itibari ile ülkemizde en sık uygulanan ameliyat yöntemi kapalı olandır. Kapalı apandisitin ameliyatı şu şekilde gerçekleştirilir: Karın bölgesinde açılan 2-7 cm boyutundaki kesikten içeri girerek mikrocerrahi görüntüleme yöntemi ile apandisitin olduğu bölgeye ulaşılır. Burada bulunan apandis ve apandisten dışarı çıkan (patlaması durumunda) enfeksiyonlu sıvı temizlenir. Ardından apandisitin diğer organlara zarar verip vermediği kontrol edilir ve ameliyat başlangıcında açılan kesi cerrahi dikiş ile kapatılarak ameliyata son verilir. Bu işlemin toplam süresi ortalama 40 dakika ile 2 saat arasıdır.
Apandisit hangi bölüm bakar ?
Apandisite Genel Cerrahi bölümlerinde görevli olan Genel Cerrahi Doktorları bakar. Genel Cerrahi doktorunun tedavisi sonrası hastanın ameliyat olup olmaması gerektiğine karar verilir ve işlemler başlatılır. Eğer hastanın uygunluğu mevcut ise apandisit ameliyatı kapalı yöntemler ile kısa bir sürede gerçekleştirilir.
Apandisit ameliyatı sonrası
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta: Apandisit ameliyatı sonrası yapılması gerekenlerdir. Genel Cerrahi hekimleri ameliyatına girdikleri hastaları genelde bu konu hakkında bilgilendirir. Sizlere ön bilgi olması açısından apandisit ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıraladık:
- Fiziksel açıdan yorucu ve yıpratıcı hareketler yapılmamalı,
- Ameliyat sonrası devam eden ağrıları kesmek için doktorun önerdiği ağrı kesici harici başka bir ilaç kullanılmamalı,
- Öksürük ya da hapşırma gibi durumlarda karın bölgesi gerilir. Bu gerilmeyi engellemek için yastık ya da benzeri şeyler ile bölgeyi desteklemek gerekir,
- Ameliyat sonrası genel anestezi etkisi geçmeden ayağa kalkmaya çalışılmamalı,
- En az 3 günlük bir dinlenmenin ardından iş ya da okul gibi aktivitilere katılınabilir,
- Ameliyattan sonraki ilk 3 gün cinsel aktivitelerden uzak durulmalı,
- Görüntüleme için karın bölgesinde açılan ufak kesi düzenli olarak pansuman yapıtırılmalı ve enfeksiyona karşı korunmalıdır.
SağlıklıHayat.Net
User Rating:
5
( 1 votes)